İç ortam hava kalitesinin poyrazmatik ile iyileştirilmesi
Improving air quality with poyrazmatik
- Tez No: 455712
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CEMAL SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Southwester wind, desert dust, air quality, poyrazmatik
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Konut, okul, iş yeri ve restoran gibi kapalı ortamların iç hava kalitesi insan sağlığı için oldukça büyük önem taşımaktadır. Bu iç ortamların hava kalitesini direkt olarak etkileyen faktör dış ortamdan gelen kirleticilerdir. Anadolu'yu olumsuz etkileyen en büyük meteorolojik olay lodos ile Türkiye'ye taşınan çöl tozlarıdır. Bunun aksine kuzeyden gelen poyraz rüzgarları ise dış ortam hava kalitesini olumlu yönde değiştirmektedir. Günümüzde iç ortam hava kalitesini iyileştirme amacıyla kullanılan HEPA filtreler tamamen bir ülkeye bağımlı olarak ve yüksek meblağlarla elde edilmektedir. Bu çalışmanın amacı ise; daha basit ve herkesin kolayca faydalanabileceği şekilde iç ortam hava kalitesinin iyileştirilmesidir. Prof. Dr. A. Cemal SAYDAM tarafından 'poyrazmatik' olarak adlandırılan bu yöntemde su bazlı hava filtrasyonu yapılmıştır ve iç ortam hava kalitesinde kayda değer bir iyileşme olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma Hacettepe çevre mühendisliği bölümü laboratuvarında bulunan 1m3 hacmine sahip olan cam odada gerçekleşmiştir. Dış ortam havasıyla doldurulan cam odada, poyrazmatik aracılığıyla partikül maddelerin %98 oranında giderimi sağlamıştır. Anahtar kelimeler: Lodos, çöl tozları, hava kalitesi, poyrazmatik
Özet (Çeviri)
Indoor air quality such as residence, school, office, restaurant is an important factor for human healthy. Pollutants coming from outdoor effect this indoor air quality directly. The biggest meteorological event that negatively affects Anatolia is desert dusts carried to Turkey with southwester winds. On the contrary, northerly winds are changing the ambient air quality in a positive way. Today, HEPA filters, which are used to improve the indoor air quality, are totally dependent on a country and obtained with high price. The purpose of this study is to improve indoor air quality in a way that is simpler and easier for everyone to use. This method, called 'poyrazmatik' by Prof. Dr. A. Cemal SAYDAM, has been performed with water-based air filtration and it has been observed that there is a significant improvement in indoor air quality. This study was carried out in 1m3 glass chamber at laboratory of Hacettepe Environmental Engineering department. It provides 98% removal of particulate materials by poyrazmatik in glass chamber filled with outdoor air.