Yenidoğan sarılıklarında transkutan bilirubin ölçümü ile total serum bilirubini arasındaki korelasyonun araştırılması
Investigation of the correlation between transcutan bilirubin measurement and total serum bilirubin i̇n newborn jaundice
- Tez No: 723126
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ AKBAŞ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Yenidoğan hiperbilirubinemisi, JM-103, transkutan bilirubin, Newborn, hyperbilirubinemia, JM-103, transcutaneous bilirubin
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Yenidoğanlarda transkutan bilirubin (TcB) ölçümleriyle total serum bilirubinleri (TSB) ölçümleri arasındaki korelasyonu saptamayı ve TcB cihazının hiperbilirubinemi ölçümünde kullanımını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatarak tedavi gören 114 yenidoğan bebek üzerinde yapıldı. TcB ölçümünde JM-103 marka TcB cihazı kullanıldı. Her hastada alın, sternum ve diz kapağının üzerinden 3'er ölçüm yapılıp cihazın gösterdiği ortalama alındı. Parametreler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde Pearson ve Spearman's korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Gestasyon yaşı 21 ile 39 hafta arasında değişen 114 yenidoğan bebeğe yapılan 456 ölçüm grubu (TcB-alın, TcB-sternum, TcB-diz, TSB) karşılaştırıldı. Çalışmaya katılan bireylerin TcB-Alın değerleri ortalaması 7.26±4.05 mg/dl, TcB-Sternum ortalaması 7.38±4.22 mg/dl, TcB-Diz ortalaması 3.91±3.05 mg/dl olduğu tespit edilmiştir. TSB (Kan) değerleri ortalaması ise 9.99±4.82 mg/dl'dir. TSB (Kan) değerleri ile transkutan bilirubin değerleri arasındaki korelasyona bakıldığında çok yüksek düzeyde pozitif yönlü korelasyon bulunmaktadır (ρ(Alın)= 0.981, ρ(Sternum)= 0.990, ρ(Diz)= 0.916). TcB değerleri arttıkça TSB değerleri de paralel olarak artmaktadır. Ölçüm sonuçlarını gruplandırdığımızda; TSB 0-15 mg/dl aralığında iken JM-103 ile alından ve sternumdan yapılan ölçümlerde istatistiksel anlamlı olarak (p5 mg/dl'nin üzerinde olduğu durumlarda dizden yapılan transkutan bilirubin ölçümlerinde anlamlı bir ilişkinin olmadığı bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız transkutan bilirubin ölçümü ile yenidoğan bebeklerde sarılık taramasının güvenli, hızlı ve kolay bir şekilde yapılabileceğini ve düşük riskli bebeklerin tespit edilebileceğini gösterdi. Ayrıca yenidoğanlarda serum bilirubini takibinde gereksiz kan alma işlemini azaltacağı sonucuna varıldı. Ancak bu konuda farklı toplumlarda yapılacak cutoff değerlerini belirleyen çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to determine the correlation between transcutaneous bilirubin (TcB) measurements and total serum bilirubin (TSB) measurements in newborns and to evaluate the use of TcB device in the measurement of hyperbilirubinemia. Materials and Methods: This study was conducted on 114 newborn babies who were hospitalized in the Newborn Intensive Care Unit of Mustafa Kemal University Training and Research Hospital. JM-103 brand TcB device was used for TcB measurement. In each patient, 3 measurements were made on the forehead, sternum and kneecap and the average indicated by the device was taken. Pearson and Spearman's correlation analysis was used to evaluate the relationships between parameters. Significance was evaluated at the p5 mg/dl (p>0.05). Conclusion: Our study showed that jaundice screening in newborn babies can be performed safely, quickly and easily, and low-risk babies can be detected with transcutaneous bilirubin measurement. In addition, it was concluded that monitoring of serum bilirubin in newborns will reduce unnecessary blood collection. However, there is a need for studies that determine the cutoff values to be made in different societies.