Postpartum dönemdeki kadınların algıladıkları sosyal destek ile yorgunluk düzeyleri ve maternal bağlanma arasındaki ilişkinin belirlenmesi
The identification of the relationship between the perceived social support of the females with fatigue levels and maternal attachment during the postpartum period
  1. Tez No: 455771
  2. Yazar: İLKNUR YEŞİLÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY YAVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Destek, Yorgunluk, Maternal Bağlanma, Postpartum, Social Support, Fatigue, Maternal Attachment, Postpartum. Consultor: Associate Professor Lieutenant Colonel Tülay YAVAN
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, postpartum dönemdeki kadınların algıladıkları sosyal destek ile yorgunluk düzeyleri ve maternal bağlanma arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. Başkanlığı'na bağlı Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde yapılmıştır. 01 Ekim 2012- 30 Nisan 2013 tarihleri arasında doğum yapan 181 kadın araştırma örneklemini oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; kadınların sosyo-demografik özelliklerini içeren anket formu, ?Çok Boyutlu Yorgunluk Değerlendirme Ölçeği? (MAF), ?Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği? ve ?Maternal Bağlanma Ölçeği? (MBÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 16.0 paket programı ile tanımlayıcı İstatistikler (sayı, yüzde), sayı, yüzdelikler, aritmetik ortalama, standart sapma, tanımlayıcı verilerin istatistiksel karşılaştırılması için Tek Yönlü Varyans Analizi (Oneway ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi, Tukey testi, bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi ve Ki-Kare Testi kullanılmıştır. Araştırmada, üniversite ve üzeri eğitim almış, çalışan, birinci gebeliği olan ve iki gebeliği arasında 12 ay ve daha az süre olan kadınların algıladıkları sosyal destek puanları her iki ölçümde de istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. İlk kez anne olan kadınların doğumdan hemen sonraki ölçümdeki ailelerinden algıladıkları sosyal destek puanları istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Kadınların postpartum birinci ay sonundaki algılanan sosyal destek puanları doğumdan hemen sonraki ölçüme göre istatistiksel olarak anlamlı azalmıştır. Kadınların yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, çocuk sayısı, gebelik sayısı, doğum şekli, gebelikte sağlık problemi yaşama durumu ve düşük sayısı ile yorgunluk değerlendirme puanları karşılaştırıldığında, gruplar arasında her iki ölçümde de istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kadınların postpartum birinci ay sonundaki yorgunluk değerlendirme puanları doğumdan hemen sonraki ölçüme göre istatistiksel olarak anlamlı azalmıştır. 30-34 yaş grubundaki kadınların maternal bağlanma puanları doğumdan sonraki ölçümde istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuş, iki ve daha fazla gebeliği olan kadınların maternal bağlanma puanları doğumdan sonraki ölçümde istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuş, kadınların postpartum birinci ay sonundaki maternal bağlanma puanları doğumdan hemen sonraki ölçüme göre istatistiksel olarak anlamlı artmıştır. Kadınların algıladıkları sosyal destek puanları ile yorgunluk ve maternal bağlanma puanları arasında ilişki bulunmamıştır. Kadınların postpartum birinci aydaki ölçümde ise yorgunluk düzeyleri azaldıkça, maternal bağlanma düzeylerinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This definitive type study was performed to identify the relationship between the perceived social support of the females with the fatigue levels and maternal attachment during the postpartum period. The research was carried out in Obstetrics and Gynecology Clinic depending on the Department of Obstetrics and Gynecology of GMMA. The research sample included 181 females who were delivered between 01st October-30th April 2013. In the collection of data, the questionnaire form involving the socio-demographical properties of females, ?Multidimensional Assessment Scale? (MAF), ?Multidimensional Perceptional Social Support Scale? and ?Maternal Attachment Scale? (MAS) were used. Oneway Variance Analysis (Oneway ANOVA), Pearson Correlation Analysis, Tukey Test, t-test in dependent and independent groups and Q-Square Test were used for the statistical comparison of definitive statistical data such as Descriptive Statics (number, percentage), percentages, arithmetical means and standard deviations via SPSS 16.0 Package Program in the analysis of the data. The perceived social support scores of the females who had the university and post-university graduations, who works, who had a first pregnancy and who have 12 months and less between their two pregnancy were statistically found significant high. The scores of the perceived social support from their families in the females who were firstly delivered were statistically found high during the measurements just after delivery. The perceived social support scores of the females in the end of the postpartum first month, decreased statistically when compared with the measurements just after delivery. Comparison of the age, educational status, job, the number of children, the number of pregnancies, the delivery pattern, the health problems experienced during the pregnancy and abortion in females with fatigue assessment scores, there was no statistically significant difference in both measurements between the groups. The fatigue assessment scores of the females in the end of the postpartum first month, decreased statistically significant when compared to the measurement just after the delivery. The maternal attachment scores of the females in 30-34 age groups were statistically found significantly high in the measurement after the delivery. And the maternal attachment scores of the females who had two or more pregnancy were statistically found significantly high in the measurement after the delivery. And the maternal attachment scores of the females in the end of the postpartum first month, increased statistically significant when compared to the measurement just after the delivery. There was no relationship between the perceived social support scores and maternal attachment scores of the females. As the fatigue levels of females decreased in the measurement in the first month, it was concluded that their maternal attachment levels increased.