Kanser hastalarında ve yakınlarında kanser tanısının sigara davranışına etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of the diagnosis of canser on smoking behaviour among canser patients and relatives
- Tez No: 455789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÇAY ŞENLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kanser hastaları, sigarayı bırakma, kanserli hasta yakınları, depresyon, Cancer patients, smoking cessation, canser patients caregivers, depression
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve amaç: Sigara pek çok hastalıkta olduğu gibi kanserin etyolojisinde ve prgnozunda olumsuz rol oynamaktadır. Kanserli hastalara tanı sonrasında sigarayı bırakmaları önerilmektedir. Toplumsal sigara karşıtı mücadele içinde, kanser tanısı alan hastalar ve bunların bakımını yapan yakınlarının sigara alışkanlıklarının nasıl etkilendiği hakkında yeterli araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, onkoloji kliniğinde takip ve tedavileri devam eden hasta ve yakınlarının kanser tanısı sonrası sigara davranışları incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ağustos 2012 ve Ocak 2013 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı?nda izlenen hasta ve hasta yakını alınmıştır. Hastalara 25 sorudan hasta yakınlarına 24 sorudan oluşan bir anket uygulanmış ve son kısmına Beck depresyon anketi eklenmiştir. Bulgular: Hastalar arasında tanı öncesinde sigara içme sıklığı, hasta yakınlarına göre anlamlı olarak daha fazla bulundu (% 62,6 vs %45,7). Hastalar daha erken yaşta sigaraya başlamıştır ve günlük sigara tüketim miktarı, hasta yakınlarından anlamlı olarak daha fazlaydı. Hastalarda sigarayı kesme/ azaltma oranı, hasta yakınlarına göre anlamlı olarak daha yüksekti (%97,2 vs %26,6). Hekimler sigarayı bırakmalarını hastalara, hasta yakınlarına göre anlamlı olarak daha çok önermektedir (%41,9 vs %20). Beck depresyon puanları hastalarda ve bekârlarda, hasta yakınlarına ve evlilere göre anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Hasta ve hasta yakınlarında sigara tutumu ile depresyon puanları arasında anlamlı fark gösterilememiştir. Yorum: Toplumda olduğu gibi kanser hastalarında ve yakınlarında da sigara kullanımı önemli bir sorundur. Sigaraya karşı mücadelede hızla etkin stratejilerin geliştirilmesi zorunludur.
Özet (Çeviri)
Objective: Smoking plays a negative role in the etiology and prognosis of cancer as well as many diseases. After diagnosis, cancer patients are suggested to quit smoking. There aren' t enough researches in detecting how the smoking habits of the cancer patients and their relatives who take care of them has influenced after diagnosis in the struggle against social smoking. In this study, it was aimed to evaluate the behaviors of the patients and their relatives who are followed up and under treatment at oncology clinics after the diagnosis of cancer. Materials and Methods: The patients who were followed-up at the Department of Medical Oncology, Ankara University Faculty of Medicine between August 2012 and January 2013 were included. All of the patients were administered a questionnaire consisting of 24 questions, and their relatives were administered a questionnaire consisting of 25 questions. Beck depression survey was added to the last part of the study. Results: The prevalence of cigarette smoking prior to diagnosis was found to be significantly higher among patients than their relatives (62.6%, 45.7% respectively). Patients started smoking at an early age than their relatives and the amount of daily cigarette consumption, was significantly higher than their relatives (cut / reduction rates were 97.2% vs. 26.6% respectively). Physicians suggested quiting smoking to the patients more than their relatives (%41,9, 20% respectively). There was not a statistically significant correlation between the smoking habits and depression values among patients and their relatives. The beck depression values were significantly higher in patients group and unmarried patients than their relatives and married patients. Conclusion: Cigarrette consumption was an important problem among cancer patients and their relatives as well as it was among the population. It is necessary to develop effective strategies in the fight against smoking immediately.