Pentoksifilin'in ratlarda deneysel olarak oluşturulan intraabdominal adezyonların gelişimi üzerine etkisi
Pentoxifilin activity on the experimental formation of intra-abdominal adhesions in rats
- Tez No: 455790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT GÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Adezyon, karın cerrahisi, peritoneum, çekotomi, pentoksifilin, Adhesion, abdominal surgery, peritoneum, cecotomy, pentoxifilina
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Abdominal ve pelvik adezyonlar peritoneal yüzey defektlerinin skar formasyonu ile iyileşmesi sırasında peritoneal ve pelvik kavite yüzeyleri arasında oluşan patolojik yapıdaki bağlardır. Adezyon, gerek hastanın yaşam kalitesini etkilemesi, gerek morbidite ve mortaliteyi, gerek maliyeti artırması açısından halen güncelliğini korumaktadır. Bir metil ksantin derivesi olan pentoksifilinin ratlarda deneysel olarak oluşturulan intraabdominal adezyonların gelişimi üzerine olan etkinliğini araştırdık. Materyal ve Metod: Bu çalışmada ratlar, her biri 10 rat olmak üzere 3 gruba ayrılarak incelendi. Gruplar; sham gurubu, kontrol gurubu ve pentoksifilin gurubu olarak sınıflandırıldı. Ratlar 15. günde sakrifiye edilip relaparotomileri yapıldı. Makroskopik, mikroskobik yapışıklık ve adezyon piyeslerinden alınan dokulardaki hidroksiprolin düzeyleri açısından değerlendirmeleri yapıldı. Bulgular: Makroskopik açıdan grupların karşılaştırmasında sham gurubu ile pentoksifilin gurubu arasında (p=0.027) ve kontrol gurubu ile pentoksifilin gurubu arasında (p=0.001) adezyon açısından anlamlı fark saptandı. Mikroskopik açıdan grupların karşılaştırmasında sham gurubu ile kontrol gurubu arasında (p=0.0001) ve kontrol gurubu ile pentoksifilin gurubu arasında arasında (p=0.0001) adezyon açısından anlamlı fark saptandı. Doku hidroksiprolin düzeyi açısından grupların karşılaştırmasında sham gurubu ile kontrol gurubu arasında (p=0.046) ve kontrol gurubu ile pentoksifilin grubu arasında (p=0.03) anlamlı fark saptandı. Sonuç: Deneysel olarak oluşturulan adezyon modelinde, intraperitoneal pentoksifilin uygulamasının karın içi adezyon oluşumunu azalttığı ve doku hidroksiprolin düzeyini arttırdığı gösterilmiştir. Bu sonuçlar ışığında pentoksifilin ile ilgili daha detaylı araştırmalar yapılması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Abdominal and pelvic adhesions are fibrous bands of tissue which form in the area between peritoneal and pelvic cavity during the closure of peritoneal surface defects by means of scar formation. Adhesions remain serious threats since they not only influence the quality of life but also lead to higher morbidity, mortality and costs. In this study, we analyzed the pentoxifilina, which is a metil-xantin derivative, to see its activity on the experimental formation of adhesions in rats. Materials and Methods: The rats were classified into three groups, including 10 rats each. The groups were Sham, Control, and Pentoxifilina. The rats were sacrificed on the 15th day, which was followed by a relaparotomy. Hidroxiprolina level was studied on the tissues obtained from macroscopic and microscopic adhesion and from adhesion pieces. Results: In macroscopic evaluation, a significant correlation was established in terms of adhesion both between sham and pentoxifilina (p=0.027) and also between control and pentoxifilina groups (p=0.001). In addition, the microscopic evaluation revealed a correlation between sham and control (p=0.0001) and also between control and pentoxifilina groups (p=0.0001) in terms of adhesion. Another significant difference was revealed in terms of hidroxiprolina level, both between sham and control (p=0.046) and also between control and pentoxifilina groups (p=0.03). Conclusion: It was revealed in the experimental model of adhesions that the implementation of intraperitoneal pentoxifilina decreases the formation of adhesion and increases the hidroxiprolina level in the tissues. In light of these findings, we suggest that further studies are needed to present an exhaustive account of pentoxifilina implementation.