Koah'lı hastalarda alevlenme ve stabil dönemde kardiyak komorbiditeler ve yaşam kalitesi üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi
Cardiac comorbidities in exacerbation and stable period with copd and evaluation of the effects of quality of life
  1. Tez No: 455828
  2. Yazar: ÖMER KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAZİ GÜLBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Kardiyak aritmi, Yaşam kalitesi, COPD, Cardiac arrhythmia, Quality of life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Merkezimize KOAH alevlenme tanısı ile başvuran hastaların alevlenme ve stabil dönemde 24 saatlik holter monitörizasyonu ile kardiyak aritmi sıklığı araştırmak ve kardiyak artiminin yaşam kalitesi üzerine olan etkisini incelemek. Materyal-metod: Çalışmaya merkezimize KOAH alevlenme tanısı ile başvuran 41 hasta alındı. Hastaların sosyodemografik kayıtları alındı. Rutin laboratuar tetkikleri, arter kan gazı alındı. SFT ve EKO yapıldı. Alevlenme nedeniyle yatışlarının ilk günü ve stabil dönemde 24 saatlik holter monitörizasyonu uygulandı. SGRQ, CAT ve mMRC anketleri yapıldı. Ayrıca alevlenme döneminden sonraki 1 yıllık dönemde alevlenme sayıları takip edildi. Elde edilen veriler alevlenme ve stabil dönemde karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 41 hastada alevlenme döneminde, %68.2?sinde ventriküler aritmi, %85.3?ünde supraventriküler aritmi, %31.7?sinde SV-run tespit edildi. Yedi hasta stabil dönemde değerlendirme yapılamadan eks oldu. Stabil dönemde kontrolu yapılan 34 hastanın %61.8?inde ventriküler aritmi, %70.5?ünde supraventriküler aritmi, %8.8?sinde SV-run tespit edildi. Ventiküler aritmi SFT değerleri daha iyi olan hastalarda saptandı. APC?nun Ph, PaCO2, SFT parameterleri ve SGRQ skorları ile ilişkili olduğu saptandı. Ventriküler aritminin KOAH hastalarında hastanede kalış süresini uzattığı tespit edildi. Ağır KOAH hastalarında APC?nun daha sık olduğu ve APC? nun yaşam kalitesini olumsuz etkilediği saptandı. Sonuç: KOAH hastalarında kardiyak aritmi yaygın olarak görülmektedir. Asıl hastalığa odaklanırken gözden kaçmaktadır. Aritmiler hastalığın seyrini ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğinden dolayı, dikkatli incelenmeleri ve gerektiğinde 24 saat holter monitörizasyonu gibi ileri tanı yöntemleri kullanılarak, erken tespit edilip tedavi edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The evaluation of the quality of life and cardiac arrhythmia with 24 hours holter monitoring in COPD patients who admitted to our center with a diagnosis of COPD exacerbation and later, they were reexamined in the period stable. Material and Methods: 41 patients were admitted with a diagnosis of COPD exacerbations. Sociodemographic characteristics of the patients were recorded. Routine laboratory tests, arterial blood gases, pulmonary function tests and echocardiography were evaluated. 24-hour Holter monitoring was performed first day of admission to hospital and stable period. SGRQ, CAT and mMRC were evaluated. Also the number of exacerbations were followed up for 1-year period after the period of exacerbation. The data obtained were compared with stable period. Findings : Ventricular arrhythmias %68.2, supraventricular arrhythmias 85.3% , SV-run % 31.7 has been detected in 41 exacarbation patients. Evaluation was not done in seven patients in the stable period because of they are ex. Ventricular arrhythmias %61.8, supraventricular arrhythmias 70.5% , SV-run %8.8 has been detected in 34 stable patients. PFT parameters were better with ventricular arrhythmias. pH, PaCO2, PFT parameter and SGRQ scores were found to be associated with atrial premature beats. Ventricular arrhythmia was found to prolong the duration of hospitalization in patients with COPD. Atrial premature beats were more frequent in patients with severe COPD and APC were negatively affects the quality of life. Results: Cardiac arrhythmias are common in patients with COPD. Arrhythmias overlooked because of focusing disease. Arrhythmias due to an adverse effect on the course of disease and quality of life, should be examined carefully and If you need advanced diagnostic methods should be used, such as 24-hour Holter monitoring. Early identification and treatment are important.