Anadolu lisesi öğretmenlerinin örgütsel güven düzeyleri ile işe bağlılıkları arasındaki ilişki
The relati̇onshi̇p between organi̇sati̇onal confi̇dence level and devoti̇on to duty of the teachers of Anatoli̇en hi̇gh school
- Tez No: 455865
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel güven, işe bağlılık, eğitim kurumları, öğretmen
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Örgütlerin var olması ve varlığını devam ettirmesi için birtakım önlemler alınması gerekmektedir. Çünkü çalışanların örgütlerine güvenleri ve bağlılıkları zaman zaman değişebilmektedir. Okullarda güven duygusunun gelişebilmesi için yönetici, öğretmen, öğrenci, okuldaki diğer çalışanlar ve veliler arasında iyi bir iletişimin ve sağlıklı bir diyalog sürecinin kurulması gerekir. Örgütsel güven aynı zamanda, çalışanların örgüte olan adanmışlık derecesini güçlendirir. İşe bağlılık ve örgütsel güven, eğitim kurumlarındaki kaliteyi arttırarak öğretmenlerin eğitim öğretime daha fazla yoğunlaşmalarını sağlayabilir. Öğretmenlerin örgütsel güvenleri ve iş bağlılıkları çeşitli alt boyutlarda incelenmiş ve sonuç olarak Anadolu Liselerinde çalışan öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri ile işe bağlılıkları arasındaki ilişki irdelenmiştir. Araştırmaya İstanbul Anadolu yakasında görev yapmakta olan 578 öğretmen katılmıştır. Özetle örgütsel güvenin; araştırmaya katılan öğretmenlerin, cinsiyetlerine, medeni durumlarına, mesleki kıdemlerine, Anadolu lisesinde görev yaptıkları süreye ve branşlarına göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin İşe Bağlılık ölçeği sonucunda çıkan puanları, yaş kategorisine göre incelendiğinde; yaş grubu ortalaması arttıkça örgüte duyulan güvenin yükseldiği görülmektedir. Örgütsel güven ve işe bağlılık faktörleri arasındaki korelasyon incelendiğinde örgütsel güven puanları ile işe bağlılık puanları arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir (r=0,372, p< ,01). Korelasyon varsansı dikkate alındığında; işe bağlılıktaki toplam varsayansın %13'ünün örgütsel güven puanından kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
There are a number of organizations and the measures to be taken to exist. Because the trust of employees, their commitment can vary from time to time. In order to develop a sense of trust in schools, administrators, teachers, students, parents, good communication between the school and the other employees and the establishment of a dialogue process must be healthy. Organizational trust, at the same time, the degree of commitment to the organization empowers employees. Increasing the quality of educational institutions and organizational commitment, trust, education and training of teachers can concentrate more. Examined the various sub-dimensions of organizational commitment of teachers and business confidence and as a result of Anatolian High Schools commitment to work with the teachers working in the relationship between the levels of organizational trust. 578 teachers participated in the study who are working in the Anatolian side of Istanbul. In a nutshell organizational trust, the teachers, gender, marital status, seniority and Anatolian high time they work, their branches were differentiated. Commitment to work as a result of the scale of the scores of the teachers were evaluated according to age category and age group increased with increasing confidence in the organization.