Görme engelli sporcularla normal sporcuların ayak bileği propriyosepsiyonlarının karşılaştırılması
Comparison of blind athletes with normal athletes ankle?s proprioception
- Tez No: 455864
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN VEHBİ SAYIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Spor, Orthopedics and Traumatology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Propriyosepsiyon, Görme Engelli, Ayak Bileği, Sporcu, Proprioception, Blind, Ankle, Athletes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Görsel iletinin propriyoseptif kaliteye olumlu etkisi bilinmektedir. Görme engelli (doğuştan) bireylerde ise diğer algıların normalden fazla artış gösterdiği bilinmesine karşın bunun propriyoseptif kaliteye olan etkisiyle ilgili veri bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, görme engelli sporcularla normal sporcuların ayak bileği propriyosepsiyonlarını karşılaştırarak görme engelli sporcularda propriyoseptif kalitenin değişip değişmediğini ortaya koymaktır.Gereç ve Yöntem: Yaşları 20 ile 29 arasında değişen (x= 24 ± 2.9), hiçbir ayak bileği sorunu bulunmayan 5'i kadın, 10'u erkek toplam 15 görme engelli (doğuştan) sporcu ile aynı spor branşlarından yaşları 20 ile 29 arasında değişen (x= 24.6 ± 3.0) 5 kadın 10 erkek normal sporcu çalışmaya katıldı. Deneklerin altı hedef açıda ayak bileği propriyosepsiyonları ölçüldü. Normal sporcuların ölçümleri hem gözleri açıkken hem de gözleri kapalıyken alındı. Propriyoseptif ölçüm için dijital gonyometre (±1°) kullanılarak, açı tekrarlama testi uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi için Mann-Whitney U, Wilcoxon Signed Ranks testleri kullanıldı.Bulgular: Görme engelli sporcuların ayak bileği propriyosepsiyonu normal sporculara göre daha iyi düzeyde idi. Normal sporcuların gözleri kapatıldığında ayak bileği propriyosepsiyonları kötüleşti.Yorum: Bu çalışmanın sonucunda görme engelli sporcuların ayak bileği propriyosepsiyonlarının normal sporculara göre daha iyi olduğunu saptadık. Normal sporculara sezon içi antrenmanlarında gözleri kapalı durumda egzersizler eklenmesi propriyosepsiyonlarının geliştirilmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Blind Athletes with Normal Athletes Ankle?s ProprioceptionBackground Data and Purpose: Positive impact of the visual message on the proprioceptive quality is well known. Although other senses of the blind (congenitally) individuals are increased more than normals, there are no data on the effect of proprioceptive quality of this condition. Therefore, the aim of this study is to determine the proprioceptive quality has changed on blind athletes by comparing the ankle of normal athletes.Materials and Methods: Ages ranging from 20 to 29 (x = 24 ± 2.9), 5 women and 10 men blind (congenitally) athletes and ages ranging from 20 to 29 (x= 24.6 ± 3.0) 5 women and 10 men normal athletes without any ankle problem from the same athletics. Six target angle proprioception on the ankles of the both groups. Normal athletes were measured both eyes open and closed. The technique of joint position sense was choosed for proprioceptive measurements and a goniometer in one degree sensitivity was used for this purpose. Statistical analysis were done by using Mann-Whitney U and Wilcoxon Signed Ranks tests.Results: The ankle proprioceptions of the blind athletes are better then the normal athletes. The ankle propriceptions of the normal athletes got worse when their eyes were closed.Conclusion: We determined that the ankle proprioceptions of the blind athletes are better than the normal athletes in the end of the study. Additional eyes closed exercises can help to develop proprioceptions of athletes in a normal season.