İlkokul müdürlerinin çatışma yönetim stratejilerinin öğretmen algılarına göre incelenmesi
Teacher percepti̇on exami̇nati̇on of confi̇li̇t management strategi̇es of pri̇mary school pri̇nci̇pals
  1. Tez No: 455867
  2. Yazar: KAZIM DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yönetimi, çatıĢma yönetimi, çatıĢma türleri, School management, conflict management, conflict types
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÇatıĢma gerek bireysel gerekse örgütsel hayatın kaçınılmaz bir gerçeği olarak görülmektedir. ÇatıĢmanın olumsuz olduğu kadar olumlu sonuçları da vardır. ÇatıĢmanın sonuçlarının olumlu ya da olumsuz olması onun kaynağının doğru bir biçimde anlaĢılması ve çatıĢmanın uygun yöntemlerle ele alınmasına bağlıdır. Örgütlerde ve özelliklede insan öğesinin ön planda olduğu eğitim örgütlerinde çatıĢmanın doğru analiz edilebilmesi ve iyi yönetilebilmesi için insanı ve onun davranıĢlarına yön veren kiĢilik özelliklerini tanımanın, çatıĢma yöneticisi için oldukça önemli olduğu söylenebilir. Okul müdürlerinin kullandıkları çatıĢma yönetimi stilleri nasıl bir dağılım göstermektedir? Okul müdürlerinin tümleĢtirme, ödün verme, hükmetme, kaçınma, uzlaĢma gibi yönetme stillerini kullanma düzeyleri nedir? Soruları araĢtırmanın amacını oluĢturmaktadır. AraĢtırmada okul müdürlerinin kullandıkları çatıĢma yönetimi stilleri ile kiĢilik özelliklerinin betimlenmesi amaçlandığı için bu amaca en uygun model olan tarama modeli kullanılmıĢtır. AraĢtırmanın verileri Gaziantep ili ġahinbey ve ġehitkamil ilçesi sınırları içinde bulunan 25 ilköğretim okulu öğretmenlerine anket uygulaması yoluyla elde edilmiĢtir. AraĢtırmada bir adet veri toplama aracı kullanılmıĢtır. Rahim (1983) tarafından geliĢtirilen ve GümüĢeli (1994) tarafından Türkçe‟ye uyarlanan ROCI-II ÇatıĢma Envanteri 28 soru ve TümleĢtirme, Ödün verme, Hükmetme, Kaçınma ve UzlaĢma adı verilen beĢ faktörden oluĢmaktadır. AraĢtırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS 15 bilgisayar programı kullanılmıĢtır. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, vb. betimsel istatistik tekniklerin yanı sıra ikili küme karĢılaĢtırmalarında parametrik istatistik tekniklerinden „Varyansları EĢit Bağımsız Gruplar için t-testi, ikiden fazla küme karĢılaĢtırmalarında ise „Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) tekniklerinden yararlanılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda okul müdürlerinin çatıĢma yönetimi stillerini kullanma dereceleri arasında okul büyüklüğüne göre anlamlı fark olduğu görülmüĢtür. YaĢ, mesleki kıdem, branĢ, öğrenim durumu ve çalıĢtığı okuldaki görev süresi değiĢkenleri açısından anlamlı fark olduğu görülmemiĢtir. Öğretmenlerin müdürlerin çatıĢma yönetim stratejilerine iliĢkin algılarının aritmetik ortalaması incelendiğinde en yüksek ortalamaya (X=3,261) sahip boyut“TümleĢtirme”. En düĢük ortalamaya (X=2,526) sahip boyut ise“Hükmetme”boyutudur. Diğer stratejilerin ortalaması ise; uzlaĢma (X= 3,148), kaçınma (X= 3,095) ve ödün verme (X= 2,807)‟olarak görülmüĢtür.
Özet (Çeviri)
Conflict is considered as an unavoidable fact of both individual and organizational life. It has favorable outcomes as well as unfavorable ones. Whether the outcomes of conflict are favourable or unfavourable depends on understanding its source accurately and approaching it with appropriate methods. It can be stated that it is very important for conflict managers to recognize human and his personality traits which are shaping behaviours in order to analyze and manage the conflict accurately in organizations – especially in educational organizations in which human is in the foreground. How do conflict management styles being used by school principals vary? What is the degree of school principals‟ usage of management styles such as integrating, compromising, dominating, avoiding and obliging? These questions set the aim of the research. So that it is aimed to determine the conflict management styles of school principals and their personality traits, the most appropriate model for this aim, survey model is used. Data was collected by conducting a poll to 25 primary school teachers working in Gaziantep, in ġahinbey and ġehitmkamil. It is used one data collection tool in research. ROCI-II Conflict Inventory, which is developed by Rahim(1983) and adapted to Turkish by GümüĢeli(1994), consists of 28 question and 5 factors named Integrating, Compromising, Dominating, Avoiding and Obliging. SPSS 15 software was used to analyze the data. In addition to descriptive statistical techniques such as arithmetic mean and standard deviation, in paired cluster comparisons, one of the parametric statistical techniques, „t-test for Independent Groups with Equal Variance‟ and in multiple cluster comparisons „One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used. The results of research indicate that there is significant difference in degree of using conflict management style between school principals according to school size. There isn‟t significant difference according to age, seniority, branch, educational background and length of service at school they work in. When the arithmetic mean of teachers‟ perception of conflict management styles of their principals is analyzed, it is the dimension of „integrating‟ that has highest mean (X=3,261). The lowest mean is dominating (X=2,526). The means of other dimensions are analyzed as; obliging (X=3,148), avoiding (X=3,095) and compromising (X=2,807).