Mesleki ve teknik lise okullarında performans yönetimi uygulamaları ile yönetici ve öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki (Diyarbakır il örneği)
The relationship between performance management applications in professional and technical high schools and the organizational contribution of managers and teachers (Diyarbakır province sample)
- Tez No: 455880
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İLHAN KAÇİRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, Mesleki ve Teknik Lise, Performance Management, Organizational Commitment, Workshop and Laboratory Schools
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmanın amacı mesleki ve teknik lise okullarındaki performans yönetimi uygulamaları ile yönetici ve öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya koyulmasıdır. Araştırmanın amacı dahilinde evren Diyarbakır ili, örneklem olarak Diyarbakır ilinde görev yapan 210 öğretmen ve 32 yönetici belirlenmiştir. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile performans yönetimi uygulamalarına yönelik görüşleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile performans yönetimi uygulamalarına yönelik görüşlerinin cinsiyet, görev, branş, performans yönetimi ve örgütsel bağlılık ile ilgili hizmet içi eğitim alıp almama açısından anlamlı bir farklılık sergileyip sergilemediğini belirlemek için“t testi”, öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile performans yönetimi uygulamalarına yönelik görüşlerinin kıdem, eğitim durumu ve okuldaki öğretmen sayısı değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık sergileyip sergilemediğini belirlemek amacıyla ise ANOVA kullanılmıştır. Örgütsel bağlılık ölçeğinin üç faktörlü geçerlik ve güvenirlik bir ölçme aracı olarak kabul edilmiştir. Buna göre uyum boyutunun alfa değeri; 0.79, özdeşleşme boyutunun alfa değeri; 0.89, içselleştirme boyutunun alfa değeri; 0.93 „dür.Yapılan araştırma sonucunda uyum boyutu alfa değeri; 0.65, özdeşleşme boyutu alfa değeri; 0.80, içselleştirme boyutu alfa değeri; 0.87 ve toplam alfa değeri;0.78 bulunmuştur. Performans yönetimi ölçeğinin güvenirlik değeri performans hedef ve kriterlerini belirleme için alfa değeri; 0.93, Performans izleme için alfa değeri; 0.94, Performans geliştirme için alfa değeri; 0.96, Performans değerlendirme için alfa değeri; 0.90, Performans değerlendirme sonuçlarını kullanma için alfa değeri; 0.79 ve ölçeğin toplam alfa değeri 0.98 bulunmuştur. Yapılan araştırmada sonuçlarına göre performans yönetimi uygulamaları ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Örgütsel Bağlılık düzeyleri durumuna bakıldığında; erkek ve kadın öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinde herhangi bir farklılık görülmemiştir. Yöneticilerin öğretmenlere göre içselleştirme düzeyinin daha yüksek olduğu, atölye ve laboratuar öğretmeninin uyum boyutunun, genel kültür öğretmenlerine göre yüksek olduğu, özdeşleĢme boyutunda ise genel kültür öğretmenlerinin, atölye öğretmenlerine göre daha yüksek bağlılık düzeyine sahip oldukları, mesleki kıdemin içselleştirme boyutuyla doğru orantılı bir ilişki gösterdiği, öğretmenlerin öğrenim durumları içselleştirme boyutunda farklılık göstermektedir. Lisans mezunun, doktorasını yapmış öğretmen göre içselleştirme boyutu daha yüksektir. Okuldaki öğretmen sayılarına göre özdeşleşme boyutunda farklılık göstermektedir. Öğretmen sayısının az olması özdeşleşme boyutunu artırmaktadır. Mesleki ve Teknik lise okullarındaki performans yönetimi uygulamalarıyla ile ilgili ise yöneticilerle öğretmenlerin görüşleri arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, öğretmenlerin, yöneticilere oranla performans geliştirme düzeyleri daha düşüktür. Öğretmenlerin kıdem ve öğrenim durumuna göre ise okullardaki performans yönetimi uygulamalarına yönelik görüşlerinin anlamlı olarak fark görülmemiştir. Öğretmen branşlarına göre genel kültür öğretmenlerinin performans hedef ve kriterlerini belirleme, performans izleme, performans değerlendirme, performans geliştirme atölye ve laboratuar öğretmenlerine göre düşüktür. Okuldaki öğretmen sayılarına göre okulda performans yönetiminin performans hedef ve kriterlerini belirleme, performans izleme, performans geliştirme, performans değerlendirme boyutlarının gerçekleşme düzeylerine yönelik görüşleri farklılık göstermektedir. Tüm boyutlarda görev yaptığı okuldaki öğretmen sayısının az olması performans yönetimi uygulamalarının daha yüksek düzeyde gerçekleştiğini göstermektedir. Sonuç olarak; elde edilen bilimsel veriler doğrultusunda araştırma sonuçları ortaya konulmuş ve bu sonuçlar ışığında öğretmenlik mesleğini tüm değişkenleriyle yönlendirebilecek kişi ve kurumlara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to show the relation between the applications of performance management and how much the headmasters and teachers have got organizational commitment in Vocational and Technical High schools. The universe is Diyarbakır province and the sample consists of 210 teachers and 32 headmasters who work in Diyarbakır. To see whether there is a significant relation among the views of teachers on organizational commitment and their applications of performance management, or not – Pearson‟s Product Moment Correlation, to see whether there is a significant difference in their views on sex, mission, field ,performance management and their vocational training course on rganizational commitment – Test t , to see whether there is a significant difference in which their views are differed by their position, education and the quantity of teachers in the schools – Anova are used. Three factorial validity and reliability of the scale of organizational commitment has been recognized as a measuring tool. Accordingly, the size of the alpha value of compliance; 0.79, identification with the size of the alpha value, 0.89, internalizing the size of the alpha value; 0.93 dür. The fit the size of the alpha value as a result of the research; 0.65, identification with the size of the alpha value, 0.80, internalizing the size of the alpha value of 0.87 and a total alpha value, was 0.78. Performance management performance objectives and criteria for determining the value of the scale reliability alpha value; 0.93 alpha value for performance monitoring; 0.94, alpha value for performance enhancement; 0.96 alpha value for the performance evaluation; 0.90 alpha value to use the results of the performance evaluation; 0.79 and alpha value of the total scale was 0.98. The out comings of the research show that there is a significant relation between the applications of performance management and organizational commitment. When we look at the levels of Organizational Commitment, male and female teachers reported no difference in the levels of organizational commitment. According to the teachers is higher than the level of internalization of managers, teachers adapt the size of the workshop and laboratory, is higher than the general culture teachers, general education teachers in the identification of the size of the workshop by teachers, they have a higher level of commitment, in which a proportional relationship to the size of the internalization of professional seniority, teachers' internalization of learning situations vary in size. Bachelor's degree, according to the teacher completed a doctorate higher internalization size. Vary in size according to the number of teacher identification. Identification with the size of the increase is less than the number of teachers. Vocational and Technical High School on school performance management practices are not a significant relationship between teachers' views of the administrators, teachers, administrators, performance improvement compared to the lower levels. According to seniority and education, attitudes towards the implementation of performance management in schools did not differ significantly. Teacher performance objectives and criteria to determine teachers' general cultural disciplines, performance monitoring, performance evaluation, performance improvement is lower than teachers in the workshop and laboratory. According to the number of teacher performance objectives and criteria to determine school performance management, performance monitoring, performance evaluation, performance evaluation dimensions vary their opinions about the level of realization. All sizes of the small number of his school teacher illustrates the fact that a higher level of performance management applications. As a result, according to scientific data obtained from the results of the research are being introduced and the teaching profession in the light of these results to guide people and institutions all variables have been proposed.