Kalsiyum okzalat taş hastalarının gastrointestinal traktında Okzalobakter formigenes kolonizasyonu ve idrar parametreleri ile ilişkisi
Oxalobacter formigenes colonization of the intestinal tract and effects on urinary parameters in calcium oxalate urolithiasis
- Tez No: 455935
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN BATİSLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Okzalobakter formigenes, Real time PCR, Kalsiyum okzalat taşı, Hiperokzalüri, Hiperkalsiüri
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Kalsiyum okzalat taşlı hastaların gastrointestinal traktında Okzalobakter formigenes düzeyinin rakamsal olarak bulunması ve bunun idrar parametreleri ile ilişkisini değerlendirmek ve taş etyolojisindeki rolünü ortaya koymak amaçlanmaktadır.Materyal ve Metod: Kalsiyum okzalat taşı saptanan 27 hasta ile normal sağlıklı 25 birey çalışmaya dahil edildi. Hastaların ve normal bireylerin serum Ca, Na, K, BUN ve kreatinin değerleri ile 24 saatlik idrarda Ca, okzalat, sitrat parametreleri değerlendirildi. Hasta ve kontrol gruplarındaki bireylerin gaita örnekleri alınarak real time PCR yöntemi ile Okzalobakter formigenes düzeyleri çalışıldı.Bulgular: Hastaların 24 saatlik idrar parametrelerinde % 40,74 hiperkalsiüri, % 11,11 hipositratüri ve % 37,03 hiperokzalüri tespit edildi. 5 hastada hiperkalsiüri ve hiperokzalüri birlikte görüldü. 1 hastada hiperkalsiüri, hiperokzalüri ve hipositratüri birlikte mevcut idi. Hiperkalsiürisi olan 5 hastanın 1'inde, hiperokzalürisi olan 4 hastanın 3'ünde Okzalobakter formigenes kolonizasyonu tamamen ortadan kalkmıştı. Hiperokzalüri ve hiperkalsiürinin birlikte olduğu bireylerde, Okzalobakter formigenes düzeyi hipositratüri ve metabolik anomalisi olmayan hastalar ve normal bireylere göre istatistiksel olarak anlam arzedecek şekilde düşük idi.Sonuç: Kalsiyum okzalat taşlı hastalardan hiperokzalürisi ve hiperkalsiürisi olanlarda Okzalobakter formigenes kolonizasyonu ya tamamen ortadan kalkmakta yada oldukça azalmaktadır. Real time PCR ile Okzalobakter formigenes düzeyini ölçmek zor, pahalı bir yöntem olarak göze çarpmaktadır. Hassas bir metod olduğundan etkileyen faktörleri ortaya koyarak bir standart oluşturulması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the correlation between the urinary parameters and oxalobacter formigens counts in GIS, and to realize the role of this correlation in urinary calcium oxalate stone formationMaterials and Metods: Twenty seven calcium oxalate stone patients and 25 healthy controls were included the study. Serum Ca, Na, BUN and creatinin and urinary Ca, oxalate and citrate in 24 hours were assessed. Oxalobacter formigens were counted numerically by real time PCR in stool.Results: While hypercalcurea was detected in % 40,74 of patients, %11,11 and % 37,03, were revealed hypocitraturea and hyperoxalurea, respectively. Hypercalciuria and hyperoxalurea were together in 5 and hypercalciuria, hyperoxalurea and hypocitraturea were together in 1 patients. Oxalobacter formigenes formation was absent in 1 of 5 hypercalciuria and in 3 of 4 hyperoxalurea patients. Oxalobacter formigenes counts were statistically significantly lower in hyperoxaluric and hypercalciuric individuals, when compared to the control group and the patients without hypocitraturea and metabolic abnormalities.Conclusion: Oxalobacter formigenes colonisation has been diminished or absent in calcium oxalate stone patients with hyperoxalurea and hypercalciuria. Real time PCR has been a difficult and expensive method to measure oxalobacter formigenes. A standart method seemed to be necessarry to increase the value of the test.Key word: Oxalobacter formigenes, real time PCR, calcium oxalate urolithiasis, hyperoxalurea, hypercalciuria