KOAH atak nedeniyle acil servise başvuran hastalarda hospitalizasyon ve prognozu etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
- Tez No: 456040
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TÜRKÇÜER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: KOAH, prognostik değerler, arteryel kan gazı, pnömoni, hospitalizasyon, COPD, prognostic values, arterial blood gas, pneumonia, hospitalisation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş ve amaç: KOAH, kronik dispne ve öksürük zemininde zaman zaman ortaya çıkan öksürük ve/veya balgam değişiklikleri ile karakterize, hastada uygulanmakta olan mevcut tedavi rejiminin değişikliğini gerektirebilen akut alevlenmelerle seyreden bir hastalıktır. KOAH akut alevlenmeleri ise ciddi morbidite ve mortalite nedenidir. Alevlenmelerin doğru bir şekilde tespit edilmesi için standart belirti, bulgu ve koşullar üzerinde henüz bir konsensus sağlanamamıştır. Çalışmamızda KOAH atak ile acil servise başvuran hastalarda hospitalizasyon ve yoğun bakım gereksinimini belirleyen ve hastalığın prognozu üzerinde etkili olan faktörleri ortaya çıkarmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda PAÜTF Hastanesi acil servisine 01.01.2011-31.12.2013 tarihleri arasında nefes darlığı ile başvuran ve J44 ICD tanı kodu ile KOAH olduğu kabul edilen 2840 hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Bu amaçla hastaların yaş, cinsiyet, başvuru mevsimleri, alt solunum yolu enfeksiyon varlığı, laboratuar tetkikleri ve sonuç parametrelerini inceledik. Bulgular: Çalışmada süresince PAÜTFH Acil servisine nefes darlığı ile başvuran 2840 hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelendi ve KOAH atak olduğu kanıtlanabilen 1113 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların %51,8 (n=576)'inin taburcu edildiği, %7,2 (n=80)'sinin yoğun bakım ünitesine yatırıldığı ortaya çıktı. Çalışmaya dahil edilen vakaların %84,9'u erkek (n=945) idi ve %51,4 (n=572)'ünün yaşlı hasta grubunda olduğu saptandı. Hastalar atak ağırlık derecelerine göre sınıflandığında %37,8 (n=421)'inin hafif, %19,4 (n=216)'ünün ağır atakta olduğu ortaya çıktı. 514 vakada alt solunum yolu enfeksiyonu tespit edildi ve pmönoninin hospitalizasyon gereksinimi olan vakalarda anlamlı şekilde fazla olduğu belirlendi (p=0,000). Hospitalizasyon gereksinimi arasında cinsiyetler arası farka rastlanmadı (p=0,183), ancak yoğun bakım yatışlarının bayanlarda daha fazla olduğu görüldü (p=0,000). Yaşlı hasta grubunda hospitalizasyon ve yoğun bakım gereksiniminin daha fazla olduğu bulundu (p=0,000). Kan gazı parametlerlerinin hospitalizasyon ve yoğun bakım gereksinimini belirlemede önemli olduğu anlaşıldı. Arteryel ve venöz hematokrit değerlerindeki yüksek ile hospitalizasyon ve yoğun bakım gereksinimi arasında anlamlı pozitif korelasyon olduğu ancak arteryel hematokrit değerinin hastalığın prognozunu belirleme daha belirleyici olduğu saptandı. KOAH atak ağırlık derecelerinin yaş, cinsiyet, pnömoni varlığı, KKY varlığı, arteryel kan gazı ve venöz hemogram değerleri ile anlamlı şekilde ilişkili olduğu ortaya çıktı. Sonuç: Araştırmamız sonucunda yaşlı, bayan, pnömonisi olan, KKY tanılı hastalarda, solunumsal asidozda, hipoksik ve hiperkapnik hastalarda hospitalizasyon ve yoğun bakım gereksiniminin daha fazla olduğunu ortaya çıkardık. Kış aylarında KOAH atak sayısının daha fazla olduğu ve acil servislerde potansiyel hastalar için önceden önlem alınması gerektiği ortaya çıktı. Ayrıca hastanın hematokrit düzeyinin tanı konulmamış pulmoner hipertansiyonun ve kor pulmonalenin belirteci olabileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: COPD is a disease that's course can contain acute exacerbations and is characterised by chronic dyspnea and cough and/or sputtum changes which may require changes at the initial therapy regime. Acute exacerbations of COPD are serious causes of morbidity and mortality. There is no consensus on standard signs, findings and conditions in order to identify exacerbations correctly. In our study, we aimed to identify the factors for hospitalisation, intensive care need and the factors that affect prognosis in COPD patients that refer to emergency services. Method: We retrospectively analyzed the files of 2840 patients that referred to PAÜTF Hospital Emergency Service between 01.01.2011 – 31.12.2013 with shortness of breath and accepted as COPD with ICD diagnosis code of J44. In this manner, we identified patient's age, sex, referral season, lower respiratory tract infections, and we assessed their hemogram and arterial blood gas parametres. Findings: In this study, files of 2840 patients who referred to PAÜTF Emergency Service with shortness of breath complaint were analyzed retrospectively and 1113 patients thats proven to be COPD attacks were included in the study. It became evident that 51.8% (n= 576) of the patients were discharged and 7.2% (n= 80) were taken into intensive care unit. Of the patients that were included in this study, 84.9% (n= 945) were male and 51.4%(n= 572) were elderly. When the patients were classified according to their attack severity, 37.8% (n= 421) were mild and 19.4% (n= 216) were in severe attack. 514 cases were spotted to have lower respiratory track infection and it is found that pneumonia was significantly more evident in patients with hospitalisation need (p= 0.000). There was no difference in hospitalization need between sexes (p= 0.183), but it is found out that intensive care unit admission were seen more on women (p= 0.000). Elderly patients were spotted to need more hospitalization and intensive care requirement (p= 0.000).Arterial blood gas parametres were important for determining hospitalisation and intensive care requirements. Elevations in arterial or venous haematocrit values were in positive corelation with hospitalisation and intensive care requirement, but arterial haemotocrit values were spotted to be more decisive at prognosis of the disease. Severity of the COPD attack was found out to be significantly associated with age, sex, existence of pneumonia and CHF, arterial blood gas and venous hemogram values. Conclusion: We found that elderly, female sex, having pneumonia or CHF, and in patients with respiratory asidosis, hypoxic and hypercapnic patients hospitalisation and intensive care requirement was more evident. We also found that COPD attack numbers were higher in winter season so emergency services has to prepared for potential patients. In addition, it is found that hematocrit levels can be an indicator of unspecified pulmonary hypertension and cor pulmonale.