Firma değeri ve makro ekonomik faktörlerin etkileşimi: Enerji sektöründe bir uygulama
The interaction between company value and macroeconomic factors: An applicatio to the energy sector
  1. Tez No: 456539
  2. Yazar: NACİYE HATTATİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR GÖZBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Firma Değeri, Enerji Sektörü, Makroekonomik Faktörler, Firm Value, Energy Sector, Macroeconomic Factors
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Borsa İstanbul Elektrik Endeksinde yer alan enerji firmalarının hisse senedi fiyatları ile hisse senedi fiyatlarını etkileyen bazı makroekonomik faktörler arasındaki etkileşim incelenmektedir. Pedroni Eşbütünleşme, Panel ARDL ve Panel Nedensellik Testlerinin kullanıldığı çalışmada, Temmuz 2002- Ağustos 2015 dönemine ait aylık verilerinden faydalanılmıştır. Bağımlı değişken olarak enerji firmalarının hisse senedi kapanış fiyatları, bağımsız değişken olarak ise döviz kuru, faiz oranı, enflasyon, sanayi üretim endeksi, petrol fiyatı ve elektrik fiyatı verileri analizlere dahil edilmiştir. Elde edilen bulgular, incelenen değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki olduğunu; sanayi üretim endeksi, döviz kuru ve elektrik fiyatının firma değerini pozitif yönde etkilendiğini; buna karşın, petrol fiyatı, faiz oranı ve enflasyon oranının ise negatif yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, hisse senedi fiyatları ile döviz kuru, sanayi üretim endeksi, faiz oranı, enflasyon ve elektrik fiyatları arasında nedensellik ilişkileri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The interaction between the stock prices of energy companies in the Borsa Istanbul Electricity Index and some macroeconomic factors is examined. Pedroni Cointegration Test, Panel ARDL Test and Panel Causality Test are employed by using monthly panel data from July 2002 to August 2015. We used closing prices as the independent variable, and exchange rate, interest rates, inflation, industrial production index, oil prices and electricity prices as dependent variables. The findings reveal that there is a long term relationship between the variables in question. The industrial production index, exchange rates and electricity prices have a positive impact on the firm value whereas oil prices, interest rates and inflation rates have a negative impact. Moreover, there are causal relationships between stock prices and exchange rate, industrial production index, interest rate, inflation, and electricity prices.