The effect of brand experience and perceived quality on brand love: A study on coffee shop chians in Turkey
Arka tecrübesi ve algılanan kalitenin marka sevgisi üzerine etkisi: Türkiye'de coffee shop chians üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 702425
  2. Yazar: MARJILA YUSUFZAI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka deneyimi, algılanan kalite, marka aşkı, zincir kahve pazarı, Türkiye, Brand experience, Perceived Quality, Brand love, Coffee shop chains, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Alışveriş yapanların bir markayı seçmesine neyin sebep olduğuna dair karşılıklı algı eksikliği var gibi görünüyor. Marka aşkı, markayla ilgili sarsıntılarla ilişkili bir dizi duygu, duyum, biliş ve uygulama olabilir. Algılanan kalite ve marka deneyiminin yanı sıra diğer bazı faktörlerin marka aşkını etkilediğini gösteren farklı araştırmalar, çeşitli değişkenlerin marka aşkı üzerindeki etkisini değerlendirdi. Marka deneyimi ve algılanan kalite ise farklı alt değişkenlerle tanımlanmaktadır. Her değişken için tanımlanabilecekleri göstergeler vardır. Bu göstergeler ile marka aşkı arasındaki ilişkiyi sorgulamak, ana faktörlerin mevcut ilişkisini ve doğasını anlamanın yoludur. Restoran ve yemek sektörü uzun zamandır Türkiye'nin önemli alanlarından biri olarak biliniyor. Çalışma, Türkiye'deki zincir restoranlarda marka sevgisinin, mevcut ve potansiyel müşteriler arasında neden bazılarının başarılı, bazılarının ise sevgiyi sürdürmekte başarısız olduğunun ana göstergesi olabilecek yönlerini araştırıyor. Zincir restoranlar genellikle farklı sosyal ve kültürel düzeylerle ilgilenir ve müşterilerin herhangi bir belirli restoranda yemek yeme deneyiminin tamamını nasıl sevebileceklerini anlamak önemlidir. İstanbul'da 320 kişinin verilerini toplayarak marka deneyiminin marka aşkıyla pozitif yönde ilişkili olduğunu tespit ettik. Algılanan kalite durumunda, altı çizili dört değişken marka aşkı ile pozitif ilişkiliydi ancak somut veriler herhangi bir ilişki ortaya koymadığı için aralarındaki ilişkiyi sürdüremedik. Veri analiz araçları olarak Excel ve SPSS kullanılarak verilerin analizinde geçerlilik, güvenirlik ve regresyon analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
There seems to be lack of mutual perception of what makes shoppers choose a brand. The brand love may be a set of sentiments, sensations, cognitions and practices that are correlated with brand-related jolts. Different studies assessed the impact of various variables on brand love where perceived quality and brand experience as well as some other factors have shown to affect brand love. On the other hand, brand experience and perceived quality are defined through different sub-variables. There are indicators for each variable that they can be defined through. Questioning the correlation between these indicators and brand love, is the path to understand the existing relation of main factors and the nature of it. Restaurant and dinning industry has long been known among significant fields in Turkey. The study investigates aspects of brand love in chain restaurants in Turkey that can be main indicator of why some are successful and others fail to sustain love among current and prospective customers. Chain restaurants generally, deal with different social and cultural levels and it sounds important to understand how customers can love the whole experience of dining in any specific restaurant. Through collecting data of 320 individuals in Istanbul, we figured out that brand experience is positively correlated with brand love. In case of perceived quality, four underlined variables were positively correlated with brand love however, as tangibles did not reveal any relation, we could not maintain relationship between them. Validity, reliability and regression analysis has been employed to analyze data using the Excel and SPSS as data analysis tools.