Küresel dünyada sağlık turizminin önemi ve Türkiye'nin durumu
The importance of healthtourism in the global world and the situation of Turkey
- Tez No: 456544
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE KILAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Medikal Turizmi, Termal Turizm, Türkiye, Sağlık Bakanlığı, Health Tourism, Medical Tourism, Thermal Tourism, Turkey, Ministry of Health
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Sağlık turizmi, herhangi bir sebepten dolayı tedavi olmak için bir ülkeden diğerine seyahat olarak tanımlanır. Küresel sağlık turizm sektörü en hızlı büyüyen sektörlerden birisidir ve son zamanlarda pazar payını arttırmaktadır. Hem ülke ekonomisine katkısı hem de diğer sektörlerle bağlantısı açısından çok yüksektir. Sağlık harcamaları, 2012'de 100 milyar dolara ulaşmıştır ve dünyadaki 600 milyon medikal turist ortalama 2500 dolar ödemiştir. Bu oran, sektörün boyutunu ve önemini göstermektedir. Tıbbi turizmin bu kadar önemli olmasının çeşitli nedenleri vardır: - Ayakta ameliyat ve tedavilerin artması - Estetik ve kozmetik cerrahi tedavilerine olan talebin artması - Diş tedavilerinde ve uygulamalardaki fiyat artışı Bu çalışma ilk olarak, dünya üzerindeki sağlık tuzim tarihini ve gelişimini inceler. Sağlık turizmi, kendi arasında birçok başlık altında toplanır. Cerrahi veya acil müdaheleler gibi tıbbi prosedürler, medikal turizmi gösterir. Sağlık turizmine yönelik yapılan tedaviler, rehabilitasyon programları, ruhsal terapiler ve detokslar, sağlıklı yaşamı işaret eder. Sıcak ve mineral su barındıran su ve masaj bağıntılı turizm hareketi termal turizmi oluştururken, yaşlıları ve engellileri kapsayan turizm ise diğer sağlık turizm sınıfını içermektedir. Çalışmamız, ağırlıklı olarak ikinci bölümde yer alan medikal turizm üzerine odaklanmıştır. Medikal turizm; sağlık turizmi ve sağlık turizm refahını iyileştirmek için tasarlanmış aktiviteleri içerir. Özellikle, Hindistan gibi başarılı ülkeler ve medikal turizmdeki fiyat avantajları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Türkiye'nin sağlık turizmdeki durumu, teknolojisi, havayolları, kalite ve fiyat prosedürleri, diğer ülkelerle karşılaştırılmıştır. Türkiye, sağlık turizmini geliştirmek için yeterli altyapı ve imkanlara sahip bir ülke konumundadır.
Özet (Çeviri)
Health tourism is defined as the travel from one country to another in order to be treated for any reason. The global health tourism sector is one of the fastest growing sector and increases market share recently. Both the contribution of the country's economy and its connection with other sectors are very high. Health care expenditure reached 100 billion dollar in 2012. 600 million medical tourists around the world pay an average of 2500 dollars. This indicates the size and importance of the sector. There are several reasons why medical tourism is so important. * Increased outpatient surgery and treatments, * Increased demand for treatments for esthetic and cosmetic surgery, * Price increases in dental treatments and practices. This study first examines the history and development of health tourism in the world, Health tourism is gathered in many sub-titles among itselftes Medical procedures, such as surgical interventions or emergency treatments indicates medical tourism; Remedies for health tourism, rehabilitation programs, spiritual therapies, detoxies shows wellness; The tourism movement for hot and mineral waters with connection of water and massage form thermal toursm. Elderly and disabled tourism constitute the other health tourism classification. Our study mainly focused on medical tıurism which is in the second part. Medical tourism includes medical procedures or activities designed to improve the wellbeing of health tourism. In particular, the successful countries like India and their price advantage in medical tourism have been examined. In the third chapter, Turkey's health tourism situation, technology, airlines, quality and price procedures are compared with other countries. Turkey is a country with sufficient infrastructure and facilities to improve health tourism.