Ergenlerde duygusal özerklik,sosyal destek ve öznel iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between emotional autonomy, social support and subjective well-being in adolescents
- Tez No: 456566
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL HAMARTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Öznel İyi Oluş, Duygusal Özerklik, Ergenler, Perceived Social Support, Subjective Well-Being, Emotional Autonomy, Adolescent
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı ergenlerde duygusal özerklik, sosyal destek ve öznel iyi oluşları arasında ilişki olup olmadığını belirlemektir. Araştırmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında Konya ili Meram ilçesinde bulunan devlet ortaöğretim kurumlarında eğitim gören ergenlerden oluştururken, örneklemi ise eğitim görmekte olan öğrencilerden tesadüfi küme örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubu, 284'ü erkek, 246'sı kız olmak üzere toplam 530 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada Steinberg ve Silverberg tarafından 1986'da geliştirilen ve Deniz (2010) tarafından Türkçeye uyarlanarak geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan Duygusal Özerklik Ölçeği, Yıldırım'ın (1997 ve 2004) geliştirdiği Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Tuzgöl Dost (2004) tarafından geliştirilen Öznel İyi Oluş Ölçekleri kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin özlük nitelikleriyle ilgili bilgileri elde etmek için kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon ve Regresyon Tekniği kullanılmıştır. Verilerin istatistik analizi SPSS programı ile yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre ergenlerin öznel iyi oluş ve algılanan aile desteğinin duygusal özerkliğin alt boyutlarının tamamına (idealleştirmeme, bağımsızlık ve bireyleşme) katkısı varken; öznel iyi oluş ve algılanan öğretmen desteğinin sadece iki boyutta (idealleştirmeme, bağımsızlık) katkısının olduğu bulunmuştur. Bunların yanın da öznel iyi oluş ve algılanan arkadaş desteğinin bu alt boyutlara katkısı görülmemiştir. Bu çalışmanın insan hayatının en kritik dönemlerinden birisi olan ergenlik dönemini anlama ve anlamlandırmaya katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to determine a relationship between emotional autonomy, social support, and subjective well-being in adolescents. Relational survey model among the general survey models were employed in the present study. Whereas the universe of the present study is made of adolescents enrolled at state secondary education schools within Meram district of Konya during 2014-2015 academic year, the sample of students within the same universe selected randomly. A total of 530 high school students, 284 male and 246 female, made up the study group of the present study. The Emotional Autonomy Scale developed by Steinberg and Silverberg 1986 and translated into Turkish by Deniz (2010), Scale of Perceived Social Support developed by Yıldırım (1997 and 2004) and Subjective Well-Being Scales developed by Tuzgöl Dost (2004) were the scales used. Moreover, a personal information form was also employed to obtain demographic information. SPSS program was used for data analysis in particular t-test, one-way analysis of variance, and Pearson Moments Product Correlation and Regression Technique. According to the findings, whereas a contribution of subjective well-being to perceived emotional autonomy was determined in all the sub-dimensions (idealization, autonomy, and individualization) was determined, perceived teacher support had a contribution to only two sub-dimensions (idealization, autonomy). However, no contribution of subjective well-being to perceived emotional autonomy peer support was determined in any of the subdimensions. The present study is considered to have a significant contribution to understanding adolescence, a critical period with a lasting impact in any human being.