Fen bilgisi öğretmen adaylarının bazı kimya kavramlarını anlama seviyeleri ve kavram yanılgılarının belirlenmesi
Determination of the understanding levels of pre–service science teachers' about chemistry concepts and of their misconception
  1. Tez No: 456572
  2. Yazar: MEHMET KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ALPAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Kavram Yanılgısı, Madde ve Özellikleri, Atom, Periyodik Sistem, Bağlar, Fiziksel ve Kimyasal Olaylar, Karışım ve Çözeltiler, Chemistry Education, Misconception, Matter and Its Properties, Atom, Periodic System, Chemical Bonding, Physical and Chemical Phenomena, Mixtures and Solutions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, fen bilgisi öğretmen adaylarının bazı temel kimya kavramlarını anlama düzeylerinin ve kavram yanılgılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi'nde Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı'nda öğrenim gören 260 öğrenci örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere uygulanan anket iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, öğretmen adaylarının kişisel bilgilerini içeren 7 soru bulunmaktadır. İkinci bölümde ise öğretmen adaylarının kimya ile ilgili bazı kavramların anlaşılma düzeylerini belirlemek amacıyla bu kavramları içeren toplam 87 tane bilimsel ve mantıksal anlamda doğru ve yanlış cümleler yer almaktadır. Ayrıca bu cümlelerin karşısına öğretmen adaylarının görüşlerinin katılma derecesini ölçmek için“katılıyorum”,“katılmıyorum”ve“fikrim yok”şeklinde üç seçenek sunulmuştur. Elde edilen veriler istatistiksel olarak incelenmiştir. Kimya temel konularında ankette çıkan kavram yanılgıları, istatistiksel veriler, sonuç ve öneriler çalışmanın sonunda verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine the level of understanding of some basic chemistry concepts and misconceptions of science teachers. Necmettin Erbakan University Faculty of Education Research Ahmet Keleşoğlu studying in Science Education program was carried out in 260 student sample. Inquiry test applied to the teacher candidates consists of two sections. In first section, there are 7 questions which involve personal knowledge of teacher candidates. In second section, there are 87 questions with scientifically and logically true and false options. For measuring the knowledge level of teacher candidates,“I agree, ”I disagree“ and ”I have no idea" options were added to every question. It was examined whether there exist any statistically. The misconceptions emerged about fundamental chemistry topics, statistical data, results and suggestions obtained from inquiry test were added to end of the study.