Programlama dilleri dersinde Web 2.0 teknolojilerinin kullanımının öğrencilerin programlama dillerine yönelik tutumlarına, akademik başarılarına ve sorgulayıcı öğrenme becerilerine olan etkisi
Effects of using Web 2.0 technologies in programming language lessons to students attitudes toward programming languages, academic achievement and inquiry learning skills
- Tez No: 456573
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AĞAH TUĞRUL KORUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Programlama Dilleri, Yapılandırmacı Öğrenme, Web 2.0, Akademik Başarı, Öğrenci Tutumu, Programming Languages, Constructivist Learning, Web 2.0, Academic Achievement, Student Attitude
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Programlama dillerinin karmaşık bir yapıda olması nedeniyle programla dilinin öğrenilmesi sürecinde bazı zorluklarla karşılaşılmaktadır. Programlama eğitiminde, bu süreci kolaylaştıracak ve öğrenmeyi en üst seviyeye çıkartabilecek birçok uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalar ile birlikte bireyler program yazabilmeyi daha kolay kavrayabilmekte ve yaptıkları hataları kolaylıkla görebilmektedirler. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde öğrenim görmekte olan öğretmen adaylarının“Programlama Dilleri”dersinde yeterli düzeyde bilgi ve tecrübe kazanamadıkları görülmektedir. Yapılan çalışmanın amacı programlama dersinde web 2.0 teknolojilerinin kullanımının öğrencilerin programlama dillerine yönelik tutumlarına, akademik başarılarına ve sorgulayıcı öğrenme becerilerine etkisinin incelenmesidir. Bu çalışmada araştırma modeli olarak“Ön test – Son test Kontrol Gruplu Yarı Deneysel Desen Modeli”kullanılmıştır. Araştırmada katılımcılar deney ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen“Akademik Başarı Testi”, Durak (2013) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Programlama Dillerine Yönelik Tutum Ölçeği”ve Aldan, Kandemir ve Saraçoğlu (2013) tarafından geliştirilen“Sorgulama Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, deney grubu içerisinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin çalışma sonunda daha başarılı oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Programlama dillerine yönelik tutumları incelendiğinde deney grubunda yer almakta olan öğrencilerin kontrol grubu öğrencilerine göre tutumlarının daha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Web 2.0 teknolojileri ile geliştirilmiş işbirlikli öğrenme ortamını kullanan deney grubu ve kullanmayan kontrol grubu öğrencilerinin sorgulayıcı öğrenme becerilerine etkisi incelendiğinde deney grubunun son test puanlarının kontrol grubunun son test puanlarından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Web 2.0 teknolojilerini ile tasarlanmış bir öğrenme ortamı, araştırma sonucuna göre, akademik başarı üzerinde ve öğrencilerin programlama dillerine yönelik tutumlarında geniş bir etki büyüklüğüne, sorgulayıcı öğrenme becerileri üzerinde orta bir etki büyüklüğüne sahiptir.
Özet (Çeviri)
There are some difficulties in proccess of learning programming language because of programming languages complex structure. There are many application existed for facilitate the learning process and maximize of programming education. Individuals can understand programming easier and they can easily see their errors with these applications. It is seen that teacher candidates who are studying in the Department of Computer and Instructional Technology Education can not gain sufficient level of knowledge and experience in“Programming Languages”. The aim of this study is to examine the effect of the use of web 2.0 technologies in the programming lesson of students' attitudes toward programming languages, academic achievements and inquiry learning skills. In the study, a quasi-experimental research design with pre test/post test and control group was used. In this research, participants are divided into two groups of experimental and control group.“Academic Achievement Test”which developed by the researcher,“Attitude Scale Towards a Programming Language”which have been Adapted to Turkish by Durak (2013) and“Inquiry Skills Scale”which developed by Aldan, Kandemir and Saraçoğlu (2013) were used in this study. As a result of the research, concluded that students which are enrolled in the experimental group are more successful at the end of that study. When examined the attitudes towards programming languages, the participants in the experimental group were have more positive attitude than the control group students that was concluded. When examined the effects of using collaborative learning environments which developed with Web 2.0 technologies to students inquiry learning skills, experimental group have higher post test points than the control group was determined. As a result of the research, a learning environment designed with Web 2.0 technologies have a large effect size on academic achievement and students' attitudes towards programming language and a medium effect size in inquiry learning skills.