Panik bozukluğu tanısı almış hastalarda semptom şiddeti, sosyal işlevsellik ve sorun çözme becerileri arasındaki ilişki
The relationship between symptom severity, social functioning and problem solving skills of panic disorder patients
  1. Tez No: 456624
  2. Yazar: ERGÜN YÖRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Panik Bozukluk, Sosyal İşlevsellik, Sorun Çözme Becerisi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, panik bozukluk tanısı almış hastalarının semptom şiddeti, sosyal işlevsellik ve sorun çözme becerileri arasındaki ilişkinin etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma kesitsel desende tasarlanmıştır. Araştırma Mart 2016 – Temmuz 2016 tarihleri arasında, Ankara ili, GATA Psikiyatri polikliniğine ayaktan tedavi gören, DSM-5 tanı kriterlerine göre“Panik Bozukluğu”tanısı almış 85 hastadan oluşmuştur. Hastaların klinik semptom şiddeti Beck Anksiyete Ölçeği ve Panik Bozukluğu Şiddeti Ölçeği ile sosyal işlevselliği, Sosyal İşlevsellik Ölçeği ile sorun çözme becerileri ise Sosyal Sorun Çözme Envanteri ile ölçülmüştür. Beck Anksiyete Ölçeği toplam skorları ile Sosyal İşlevsellik Ölçeğinin, Sosyal Çekilme alt ölçeği arasında negatif yönde orta şiddette korelasyon, Kişilerarası İşlevsellik alt ölçeği arasında negatif yönde zayıf korelasyon, Öncü Sosyal Etkinlikler alt ölçeği arasında negatif yönde orta şiddette korelasyon, Boş Zamanları Değerlendirme alt ölçeği arasında negatif yönde zayıf korelasyon, Bağımsızlık Düzeyi-performans alt ölçeği arasında negatif yönde zayıf korelasyon, Sosyal İşlevsellik Ölçeği toplam skorları arasında negatif yönde orta şiddette korelasyon olduğu saptanmıştır. Panik Bozukluğu Şiddeti Ölçeği toplam skorları ile Sosyal İşlevsellik Ölçeğinin Sosyal Çekilme alt ölçeğiyle arasında negatif yönde orta şiddette korelasyon, Kişilerarası İşlevsellik alt ölçeğiyle arasında negatif yönde zayıf korelasyon, Öncü Sosyal Etkinlikler alt ölçeğiyle arasında negatif yönde orta şiddette korelasyon, Boş Zamanları Değerlendirme alt ölçeğiyle arasında negatif yönde zayıf korelasyon, Bağımsızlık Düzeyi-performans alt ölçeğiyle arasında negatif yönde zayıf korelasyon, Sosyal İşlevsellik Ölçeği toplam skorlarıyla arasında negatif yönde orta şiddette korelasyon olduğu saptanmıştır. Bu çalışma, panik bozukluğu hastalarının psikopatoloji şiddeti ve klinik özelliklerinin, sosyal işlevsellik ve sorun çözme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemesiyle literatürde bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Bu çalışmada elde edilen veriler ileride diğer bilim insanlarının dikkatini çekerek daha ileri araştırmalara kaynak sağlayacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between symptom severity, social functioning and problem solving skills of panic disorder patients. The research is designed crosswise. The study consisted of 85 patients diagnosed as“Panic Disorder”according to the DSM-5 diagnostic criteria, who were treated remotely to GATA Psychiatry outpatient clinic between March 2016 and July 2016 in Ankara province. The clinical symptom severity of the patients was measured by Beck Anxiety Scale and Panic Disorder Severity Scale with social functioning, Social Functioning Scale and problem solving skills with Social Problem Solving Inventory. Beck Anxiety Scale total scores and Social Functioning Scale Social withdrawal subscale, negative correlation between negative social intercourse subscale and negative social intercourse subscale, negative correlation between negative social intercourse subscale and negative subscale, subscale negative. There was a weak correlation between the Independence Level and the Performance subscale, a weak correlation in the negative, and a Social Functioning Scale total score was found to be moderate to severe in the negative direction. Panic Disorder Violence Scale total score and the Social Functioning Scale subscale had a negative correlation with negative subscale, negative correlation with the subscale of the Interpersonal Functionality, moderate-severe correlation with the subscale of Preventive Social Activity. There was a weak correlation between the negative score and the Independence Level-performance subscale and a weak correlation with the Social Functioning Scale total score, and a moderate-negative correlation between the score and the Social Functioning Scale total score. This study is the first in the literature to examine the relationship between psychopathology severity and clinical features of social functioning and problem solving skills of panic disorder patients. The data obtained in this study will provide further research resources by drawing attention of other scientists in the future. KEY WORDS: Panic Disorder, Social Functioning, Problem Solving Skills