İş sağlığı ve güvenliği kanunundaki ertelemelerin az tehlikeli iş kollarındaki etkileri üzerine bir irdeleme
  1. Tez No: 542692
  2. Yazar: FIRAT NURDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: occupational health and safety, less dangerous class
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Mevzuat çerçevesinden İş Sağlığı ve Güvenliğine baktığımızda, ülkemiz henüz emekleme aşamasındadır. Mevzuatlar yeterli gözükmekle beraber gerek uygulama gerekse denetim aşamalarında yaşanan sorunlar gözlemlenmektir. Öte yandan standartlara bağlanmamış yönetmelikler uygulamada sorun teşkil etmektedir. Sürece baktığımızda Avrupa Birliği üyelik süreci içinden uyumlama çalışmaları nedeni ile alınan kararların mevcut sisteme adapte edilmesi zorlukları nettir. Halen birden fazla çalışana sahip tüm iş yerlerini kapsayan 2012 tarihli 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundaki bazı mevzuat gerekleri yeni eklemeler, yeni yönetmelikler ile bir yandan adapte edilmeye çalışılırken öte yandan hazır bir zeminde yürürlüğü girmemiş olması nedeni ile de ötelemeler ile karşı karşıyadır. Bunlardan biri de 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun az tehlikeli sınıftaki işyerlerini ilgilendiren bazı maddelerin 3. defa ertelenip 01.07.2020 tarihi ile yürürlüğe girmesidir. Söz konusu erteleme, az tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde, 50 kişi altında çalışanı bulunan işyerlerinin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun ötelenmesidir. Bu çalışma kapsamında, az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için yaşanan bu ertelemelerin, işverenlerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tutumlarını incelemektedir. Bu incelemede amaç, az tehlikeli sınıfta yer alan işverenler cephesinde bu ertelemenin ne anlama geldiğini ölçmektir. Çalışmanın metodolojisi gereç ve yöntem bölümünde detaylı olarak verilmeye çalışılmıştır. İlgili istatistik programından elde edilen veriler, İşverenlerin yaş, eğitim, iş güvenliği eğitimi, işletmenin türü, mevzuata hakim olma, bilgi-kaza ilişkisi, hizmetin içeriği vb. başlıklarda Bulgular kısmında tespit olarak sunulmuştur. Bulgulardan elde edilen tespitlere göre Tartışma, İşverenin mevzuattan beklentisi, bilgiye-görgüye ulaşma talebi, iş sürecine ve çalışana etkisi, öteleme karşısındaki tutumları vb. başlıklarında irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlar içinde Ertelenen İş güvenliği kanun maddelerinin 2020 yılında yürürlüğe girmesi ile alakalı işveren görüşleri ve İş güvenliği uygulamalarını işyerlerinde yerine getirmeleri engelleyen unsurlar ile ilgili işveren kanaatleri dikkat çekicidir. Toplumun dinamikleri ile çalışmanın tespit ettiği çıktılar arasında bir karşılaştırma yapmak gerekir ise, sistemin aslında alt yapı olarak hazır hale geldiğini, beklentilerin Sivil Toplum Kuruluşları üzerinde yoğunlaştığını söylemek mümkündür. Bundan sonraki çalışmalar için alan genişletilmesi ile çalışmanın sürdürülebileceği öngörüsü oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
The topic of occupational health and safety has recently become more emphasized in our county. Both Turkey's process of European Union membership and the necessities of the occupational health and safety in our industrial and construction sectors, which are growing every day, are at the forefront in this fact. With the new Law No. 6331 on occupational health and safety introduced in 2012, new arrangements related to job security have been introduced in business life and some responsibilities have been assigned to employers. Some articles of Occupational Health and Safety No. 6331 law, which are related to the workplaces in the less dangerous class, are postponed third time and they will come into effect on 01.07.2020. The obligation to employ a job security specialist and workplace physician for workplaces with less than 50 employees from less dangerous workplaces has been left to the year 2020.This work has been done with the aim of measuring the effects of these delays on the perspective of employers' views on occupational health and safety. In the research, surveys were carried out with the owners of the workplaces that are in less dangerous class.