Stock price reactions of target firms to mergers and acquisitions in Turkey
Türkiye'de şirket birleşme ve satın almalarının hedef şirketlerin hisse senedi fiyatlarına etkileri
  1. Tez No: 456672
  2. Yazar: SEVDA OKUDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU REİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşme ve Satın Alma, Kümülatif Olağandışı Getiriler, Hedef şirket, Birleşme dalgaları, Olay penceresi, Merger and Acquisition, Cumulative Abnormal Returns (CARs), Target firm, Merger waves, Event window
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma 1991-2014 yılları arasında gerçekleşen şirket birleşmelerinin ve satın almalarının hedef şirket hisse senetlerinin fiyatları üzerindeki etkisini incelemeyi hedeflemektedir. Hedef şirketin kümülatif olağandışı getirileri çeşitli ilan tarihi öncesi ve sonrası olay pencereleri için hesaplanmıştır. Halka açık hedef şirketler ve halka açık, özel ve yan kuruluş alıcı firmalardan oluşan 128 adet tamamlanmış işlem olay çalışması yöntemi ile incelenmiştir. Bilgi sızıntıları, içeriden bilgilendirme ve orijinal ilan tarihinin belirlenmesindeki zorluklar (Hekimoglu ve Tanyeri, 2011) nedeniyle Türkiye'de birleşme ve satın almaların yarattığı etkiyi tam olarak incelemek mümkün olmamaktadır. İlan tarihi öncesindeki etkiyi incelemek amacıyla, olay penceresi ilan tarihinden önceki 30 güne kadar genişletilmiştir. Hedef şirketin kümülatif olağandışı getirilerinin determinantları tek değişkenli ve çok değişkenli analizler ile incelenmiştir. Analizlerin bulguları şirket birleşme ve satın almalarının istatistiksel olarak anlamlı ilan tarihi çevresinde olağandışı getiriler yarattığını gösteriyor. İstatistiksel olarak anlamlı olağandışı getiriler ilan tarihi ve öncesindeki 30 günü içeren [-30, 0] olay penceresinde de gözlemlenmiştir. Bu olay penceresinde gözlemlenen olağandışı getiriler daha kısa olay pencerelerinde gözlemlenen olağandışı getirilerden daha fazladır. Bu bulgu Türkiye'de hisse senedi piyasasının etkin olmadığını ileri süren argümanları destekleyici nitelikte olabilir. Çok değişkenli analizlerde hedef şirket olağandışı getirilerinin determinantları her olay penceresinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar vermemektedir. Bu değişkenler (determinantlar) ilan tarihini çevreleyen kısa olay pencerelerinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar verirken, daha uzun olay pencerelerinde anlamlı sonuçlar vermemektedir. Elde edilen tüm bulgular Türkiye piyasası için, bilgi sızıntılarını, orijinal ilan tarihinin bulunmaması sorununu ve etkin olmayan hisse senedi piyasası argümanını destekleyici nitelikte olabilir.
Özet (Çeviri)
The study aims to analyze the effect of mergers and acquisitions (M&As) on target stock price over the period 1991-2014. The public target firms' Cumulative Abnormal Returns (CARs) have been examined for several pre-announcement and post-announcement date event windows. 128 completed M&As that include public target firms and public, private and subsidiary acquirer firms, have been examined with event study. Due to the information leakages, insider trading and difficulties of detecting original announcement date (Hekimoglu and Tanyeri, 2011), it is not possible to evaluate the effects of M&As properly in Turkey. In order to capture the pre-announcement date effects, extend the pre- event windows by 30 days prior to the announcement date. The determinants of target CARs have been examined in both univariate and multivariate analysis for different event windows. The findings of the analyses show that the M&As create statistically significant CARs around the announcement date. For the event window [-30, 0] that include 31 days (announcement date and pre-thirty days of the announcement date), statistically significant CARs have been observed as well. The CARs of the [-30, 0] event window is larger than the shorter event windows' CARs. This finding may provide support for the argument that the stock market is not efficient in Turkey. In multivariate analyses, the effects of target CARs' determinants are not statistically significant for all event windows. Although the variables (determinants) are statistically significant for the short event windows that around the announcement date, they are not statistically significant for the longer pre-event window. All findings may support the information leakages, the absence of original announcement date and inefficient stock market argument for Turkey market.