Does religiosity affect phenomenons of present bias and impatience?
Dindarlık şimdiki ana yanlılık ve sabırsızlık olgularını etkiler mi?
- Tez No: 456723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şimdiki Ana Yanlılık, Zamansal Tutarlılık, Otokontrol, Sabır, Dindarlık, Quasi Hiperbolik İndirgeme Modeli, Present-bias, Time Consistency, Self-control, Patience, Religiosity, Quasi Hyperbolic Discounting Model
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Davranışsal Ekonomi otokontrol problemleri, insanların değişen karar ve tercihleri, anlık memnuniyete dayalı tercihlere eğilim ve rasyonel davranışlardan sapmaları açıklamaya çalışan bir alandır. Rasyonel bir plancı kendi çıkarlarını gözetir, faydasını arttırmak ve zararını azaltmak ister. Rasyonel olduğu varsayılan birey risk almaktan kaçınır ve belirsizlik altında karar vermektense bilinen koşullar altında karar vermeyi tercih eder. Ayrıca rasyonel kişi tutarlıdır. Örneğin, içinde bulunduğu zaman diliminde herhangi bir konuda bir karar alan kişinin farklı zaman dilimlerinde aynı konu hakkında benzer kararlar alması gerekir. Biz bunu zamansal tutarlılık olarak adlandırıyoruz. Zamansal tutarlığın tersi zamansal tutarsızlıktır ve farklı zamanlarda verilen seçimlerin değiştiğini gösterir. Rasyonel olmayan insan kararlarının otokontrolle de ilişkisi vardır. Otokontrol problemleri sadece ekonomik kararlarda değil bilakis birçok karar anında kendini gösterir. Bunlar diet yapmak, sigarayı bırakmak, erken kalkmak ya da egzersiz yapmak gibi konular olabilir. Birçok insan hayatının belli dönemlerinde sıklıkla otokontrol problemi yaşar. İnsanlar planlarını ertelememesi gerektiğini bilseler bile hazcı duygularıyla mücadele etmeleri zordur. Birçok hazcı güdü insanları anlık keyiflere teşvik eder. Din bizi hazcı olmamaya çağıran bir olgudur. Din düşünceleri, duyguları ve kararları şekillendirir. Dinin etkisi insanların günlük hayattaki davranış ve kararlarının incelenmesiyle anlaşılabilir. Biz bu araştırmada dinin etkisi ile şimdiki ana yanlılık arasında ilişki bulmayı hedefledik çünkü birçok din ve inanç sabırlı olmayı ve hazcı duygularla mücadele etmeyi öğütler. Din onu takip eden insanları nasıl etkiler? Bu soruya cevap bulmak bireysel kararlarda dinin etkisini öngörmeyi ve analiz etmeyi gerektirir.
Özet (Çeviri)
Behavioral economics illuminates entities like self-control problems, inter-temporal decisions, tendency of present biased attitudes and derivations of rational behaviors. A rational planner looks after one's benefits, desires to maximize one's utility and tries to minimize one's losses. An individual avoids taking any risk and prefers to make decision under open and obvious conditions rather than making decision under uncertainty. Also, we know that a rational human should exhibit consistent behaviors, i.e. if an individual makes any decision now, man should behave identically in future time. We define it as time consistency on our paper. The reverse of time consistency is time inconsistency, which denotes variability among inter-temporal choices. Also, the irrational human decisions are closely related with self-control. Self-control problems don't exist not only in economic attitudes, rather reflecting across various human decisions, e.g. diet, smoking, wake up earlier, exercise so on. Many people frequently have self-control problems in certain time of their life. Even they know that they should not delay their plans, it is difficult to struggle with hedonistic motivations. Most of several motivations promote the people to enjoy the moment. The religion is a phenomenon, which recommends us to be not hedonistic. The religion rules shape thoughts, emotions and decisions. The impact of religion would make sense if human attitudes and decisions are investigated in daily life. We aim to find a relation between the impact of religion and present bias in study because many religions and beliefs recommend to be patience and to struggle with hedonistic desires. How religions affect people, who follow their teachings? The respond of this question is required to conceive and analyze the impact of religion in individual decisions.