Türkiye'li sanatçıların 1950 sonrasından günümüze bienal ve fuar katılım analizi
Biennale and art fair participation analysis of Turkish artists from 1950 to present
  1. Tez No: 456737
  2. Yazar: IŞIL AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN SEÇKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, İstatistik, Art History, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türkiye'li sanatçılar, sanat fuarları, bienaller, sanat galerileri, Contemporary Turkish artists, art fairs, biennials, art galleries
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, yaşayan Türkiye'li sanatçıların yurt dışındaki bienal ve fuar katılımlarını analiz etmek ve bu sanat etkinliklerine en çok katılım gösteren sanatçıları tespit etmektir. En çok katılım gösteren sanatçıların başarılı olmalarında yurt dışı bağlantılarının etkisine bakılmıştır. Sanatçıların yurt dışı bağlantıları; eğitim, yaşanılan ülke, yurt dışı sergileri, ödül ve misafir sanatçı programları üzerinden değerlendirilmiştir. Günümüze kadarki yurt dışı bienal ve fuar katılımlarının analiz edildiği çalışmada, yıllara oranla katılım sıklığı değerlendirilmiştir. Sanatçı katılımlarının coğrafi açıdan küresel dağılımı incelenmiştir. Yapılan çalışmada Türk galerilerinin de yurt dışı fuar aktivitelerine bakılmıştır. Çalışma da nicel araştırma metotu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the participation of Turkish artists in internationally acknowledged fairs and biennales have been analyzed and determined Turkish artists who outshined others in these events. By collecting information about outshined Turkish artists' attendance in these fairs and biennales, a study have been researched on the effects of international networks. With respect to this criteria, the characteristics of those artists who presented the most attendance in these featured events have been analyzed in accordance with their educational background, residential status, awards/grants, and artist residency attendance. Art fairs and biennials were elaborated with the attendance frequency of year by year. Global distribution were examined in terms of geographical spreading. In this research, the role of Turkish art galleries' in the market was also demonstrated regarding to attendance of art fairs. In this study quantitive research methods was used.