Designing a storytelling approach for online civic engagement tools
Sivil katılım araçları için hikaye anlatımlı tasarım yaklaşımı
- Tez No: 456799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM EVREN YANTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, İletişim Bilimleri, Industrial Design, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Civic engagement, location based data, storytelling, interactive information design, concept creation, collective efficacy
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Teknoloji ve Toplum Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yıllar geçtikçe çevrimiçi sivil katılım araçları önem kazanmakta ve günlük hayatın kalitesini artırmada daha da büyük rol oynamaktadır. Farkındalık kampanyaları ya da imza kampanyaları kitlelere sosyal medya aracılığıyla yayılmaktadır. Bazı yerel yönetimler vatandaşlarına çevrimiçi yerel katılım araçları sağlarken, bazı sivil toplumlar örgütleri de kendi araçlarını kurmuştur. Her iki durumda da, yönetime ve yerel sorunlarla ilgili tartışmalara sivil katılım yükselecek ve çevrimiçi sivil katılımın desteğine olan ihtiyaç artacaktır. Günümüzde, vatandaşlar şehirleri hakkında müzakere ve münakaşa edip, ilgili çözümler sunmaktadır. Ne var ki daha verimli, bilgilendirici ve kapsamlı tartışmalar için etkileşimli sivil katılım araçlarına hala ihtiyaç duyulmaktadır. Sivil katılım araçlarının, sosyal medya kullanımıyla artan kullanıcı sayısı veya tartışmanın konum odaklı tespiti amacıyla dahil edilen coğrafi bilgi sistemleri açısından gelişmesi, beraberinde daha entegre ve insan odaklı bir tasarım yaklaşımının ihtiyacını getirmiştir. Bu tez, çevrimiçi sivil katılıma elverişli hikaye anlatımına dayalı bir konsepti sunmakta ve tartışmaktadır. Bu çalışmayla birlikte, konum odaklı kentsel bilgilerin entegrasyonu, sosyal medya kullanımı ve farklı kaynaklardan içerikleri bir araya getiren hikaye anlatımı daha verimli bir etkileşim aracı tasarlamak için araştırılmıştır. Araştırmada keşifçi ve kullanıcı odaklı tasarım metotlarının uygulandığı bir yaklaşım izlenmiştir. Sonuç olarak, daha üstün bir sivil katılım deneyimi için, konum odaklı hikaye anlatan bir uygulama önerilmiştir. Anahtar Sözcükler Sivil katılım, konum tabanlı veri, hikaye anlatma, etkileşimli bilgi tasarımı, kavram yaratma.
Özet (Çeviri)
Throughout the years, the online civic engagement tools have been gaining importance and bigger roles in improving the quality of everyday life. Petition based or awareness-raising campaigns have spread to the masses via social media tools. Some local governments started providing online local engagement tools to their citizens and some civic communities built their own tools. Either way, civic participation in governing, debates about local issues and the need for online civic engagement support will be increasing. Today, citizens discuss, debate, propose solutions about their city. However, there is still need for more engaging interactive civic tools for more effective, informative and inclusive discussions. While civic engagement tools have been developing in terms of user numbers by improved social media use or inclusion of geographical information systems for location based spotting of the discussion, a more integrated user centered design oriented approach is in need. This thesis presents and discusses a storytelling-based concept for online civic engagement. With this study the integration of location based urban information, social media use and the storytelling concept that brings together content from different sources, were explored to design a more effective interactive tool. The research approach was exploratory and user centered design methods were applied. As a result, a location based storytelling application for a better civic engagement experience is proposed.