Implementing the general measures of the European Court of Human Rights judgments: The case of Moldova
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının genel önlemlerinin uygulanması: Moldova örneği
  1. Tez No: 456800
  2. Yazar: IRINA CRIVET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK ÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Moldova Cumhuriyeti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarının İnfazı, Genel Önlemler, Republic of Moldova, European Court of Human Rights (ECtHR), Implementation of European Court of Human Rights Judgments, General Measures
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Moldova Cumhuriyeti, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)'ni 12 Eylül 1997 tarihinde onayladı. Bu tarihten itibaren Moldova, ulusal mevzuatının AİHS gereklilikleriyle uyumlu olduğunu ve Sözleşme'de belirlenen hak ve özgürlüklerin içeriğini hayata geçirecek yasal hükümlerinin bulunduğunu garanti etmelidir. Bu çalışma, Avrupa İnsan Hakları sistemindeki insan hakları yargı kararlarının genel önlemlerinin infazını analiz eden mevcut akademik literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır. Çalışma, Moldova'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının gerektirdiği genel önlemlere ne ölçüde yanıt verdiğini sorgulamaktadır. Bu çalışma, Bakanlar Komitesi tarafından incelenmesi tamamlanmış 63 kararın ve 1998-2015 arasında Bakanlar Komitesi tarafından incelemesi süren, Moldova'ya karşı verilmiş 76 öncü AİHM kararının analizine dayanmaktadır. Tez, Moldova'nın AİHM kararlarına yanıt vermekte istekli olduğunu savunmaktadır. Fakat Moldova hükümeti tarafından alınan ya da alınması planlanan genel önlemler Moldova'yı ancak seçici kısmi uygulayıcı olarak niteleyebilir. Moldova, AİHM kararlarına uyum konusunda siyasi isteğe sahiptir, ancak AİHM içtihadına tamamen uyum sağlamak için gerekli ekonomik kapasite ve pratik bilgiden yoksundur. Bu durum, Moldova'daki kurumsal otoritelerin bazı sorunlu alanlara daha istekli yanıt verirken diğer insan hakları meselelerine daha az istekli yanıt vermelerine sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Republic of Moldova ratified the European Convention on Human Rights (ECHR) on September 12, 1997. Since then, Moldova has had to ensure that domestic legislation is compatible with the ECHR requirements and that there are legal provisions to enforce the substance of the rights and freedoms set out in the Convention. The present study aims to build on the current scholarly literature that analyzes the implementation of the general measures of human rights judgments within the European Human Rights System. The research asks to what extent Moldova has been responsive to the general measures required by the judgments of the European Court of Human Rights (ECtHR) to prevent repetition of human rights violations. This research is based on an analysis of 63 closed cases by the Committee of Ministers and 76 leading pending judgments of the ECtHR against Moldova before the Committee of Ministers between 1998 and 2015. The thesis argues that the Republic of Moldova is responsive to ECHR judgments. However, the general measures taken or planned to be taken by the Moldovan Government can only describe Moldova as a selective partial complier. Moldova has the political willingness to comply with ECtHR ruling, but lacks the economic capacity and practical knowledge to fully comply with ECtHR jurisprudence. This makes the institutional authorities in Moldova to be more responsive to certain problematic areas, and less responsive to other human rights issues.