Tersine lojistik: Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde bir uygulama
Reverse logistics: An aplication in the Organized Industrial Zone of Kayseri̇
  1. Tez No: 456885
  2. Yazar: AYŞE SOYLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VESİLE ÖZÇİFÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Yönetimi, Tersine Lojistik, Logistics, Logistics Management, Reverse Logistics
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Son yıllarda lojistik faaliyetlerin alanında etkileyici bir değişiklik olmuştur. Yıllar öncesinde (işletmeler açısından değerlendirdiğimizde) işletmelere pazarlama gibi temel fonksiyonları destekleyici roldeki lojistik, günümüzde ise en çok bilinen dağıtım anlamından çıkıp satın almadan stok yönetimine pazarlamadan nakliyeye ambalajlamaya hatta müşteri hizmetlerine kadar uzanmıştır. Lojistik işletmelere sürdürülebilirlik anlamında rekabet avantajı sağlayan bir fonksiyon haline gelmiştir. Tedarik zincirinin anahtar süreçlerinden biri de tersine lojistiktir. Ekonomik nedenler, yasalar, kurumsal ve sosyal sorumluluk, sürdürülebilir rekabet, doğal kaynakların korunması gibi birçok sebepten ötürü işletmeler açısından tersine lojistik kavramı önem kazanmaktadır. Kullanım ömrü biten, iade edilen, artık duruma gelen ya da tüketici açısından kullanımı sona eren ürünlerin toplanıp yeniden üretim sürecine girmesi, bakımının yapılması ya da en az zararla yok edilmeye çalışılması, oluşan kaynakların hangi noktalara iletileceği üzerinde önemle durulması gereken durumlardır. Araştırmada ilk olarak lojistik ve tersine lojistik kavramı ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Ardından Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren 250 işletme yöneticisinin dâhil edildiği anket uygulaması ile elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırmaya dâhil edilen işletmeler ile belirlenen bölgede tersine lojistik hakkında görüşler ve mevcut durum tespit edilmiştir. Elde edilen bilgilere göre Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan işletmelerde genel olarak tersine lojistik faaliyetlerinin yerine getirildiğini ve bu faaliyetlere önem verildiğini söyleyebiliriz fakat bazı işletmelerin bu faaliyetlere önem vermediği de açık bir şekilde görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been an impressive change in the field of logistics activites. Logistics which was in the role of supporting basic functions such as marketing before years, coming off the well-know distribition meaning today, it extends from buying to stock management, from marketing to shipping, to packaging even to customer service. It has turned into a fuction which supplies an advantage of competition in the meaning of sustainable for logistic bussinesses. One of the key process of supply chain is reverse logistics. The concept of the reverse logistics becomes importance in terms of companies due to lots of reasons such as economic reasons, laws, institutional and social responsibilities, sustainable competition protecting of the natural sources. Entering the production process again, maintaining or trying to destroy with minimum harm of the products whose useful life is finished, which are given back, become waste or the usage of them and in terms of consumer are the situations that need to emphasizewith importance about which positions to being delivered of sources. In research, firstly, a general information about the concepts of logistics and reversed logistics was given. Then, the data obtained from the survey including, 250 business managers who work in the Organized Industrial Zone of Kayseri was evaluated with the businesses included the survey, the views on the reverse logistics and current state were determined in the defined area. According the acquired data, we can say that the actions of reverse logistics in the businesses of the Organized Industrial Zone of Kayseri are generally fulfilled and given importance but it seems clear that some businesses do not give importance to these actions.