İlaç sektöründe tüketicinin sağlık güvenliğinin korunması açısından lojistik faaliyetler ve bir uygulama
Logıstıc actıvıtıes ın medıcıne sector ın terms of protectıng the health safety of consumer and an application
- Tez No: 262039
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEMSETTİN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, İşletme, Public Health, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, lojistik Yönetimi, Tersine Lojistik, Tüketici Sağlığı, Logistics, Logistics Management, Reverse Logistics, Consumer Health
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Müşteri taleplerine göre üretimi gerçekleştirecek stokların takibi ve kontrolü, üretime girecek hammadde ve malzemelerin planlanması ve kontrolü ile üretimin gerçek-leştirilmesi, üretilen ürünlerin etkin bir dağıtım yönetimiyle müşterilere ulaştırılması ve satış yönetimiyle müşterilerin tatminin sağlanması lojistik yönetiminin faali-yetlerini oluşturmaktadır.Geçmiş dönemlerde nakliyecilikle eş anlamlı olarak kullanılan lojistik, artık depolama, ambalajlama, elleçleme, sigorta, satın alma, bilgi yönetimi gibi faaliyetleri de içermektedir. Doğru lojistik yönetimi, firmalara maliyet avantajı sağlamanın yanı sıra sektörde rekabet üstünlüğü getirmekte, müşteri memnuniyetinin arttırılmasını desteklemektedir.İşletmeler üretilen ürün ve hizmetler ile bu ürün ve hizmetlere ilişkin bilgilerin ulaştırılmasını ya kendi bünyelerinde oluşturdukları dağıtım sistemiyle ya da toptancı veya perakendeci olan aracı kuruluşlar vasıtası ile denizyolu, demiryolu, havayolu ve karayolu ile dağıtım metotlarından bir ya da birkaçını tercih ederek gerçek-leştirmektedir. İşletmelerde lojistik faaliyetleri, hızlı ve etkin dağıtımı sağlayan ve işletmeye uygun destekleri organize eden lojistik yöneticisi tarafından sağlanmaktadır.Hızın ön plana çıktığı ve yoğun rekabetin yaşandığı günümüz dünyasında, doğru ürünlerin, doğru miktarda, doğru yerde, doğru zamanda olmasını sağlayan tüm faaliyetleri kapsayan lojistik kavramının önemi gittikçe artmaktadır ve sağlık kurumlarının, insan sağlının ve toplum refahının korunmasına hizmet etmeleri bakımından hizmet sektörleri içinde ayrı önemleri bulunmaktadır.Bu çalışmada lojistik ve lojistik yönetiminin ne olduğu, sağlık hizmetlerinde lojistik yönetiminin önemi açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulama bölümünde ilaç sektöründe lojistik faaliyetlerinin Kayseri de yer alan bünyesinde ilaç sektörlerinde ne şekilde yürütüldüğünün incelenmesi amacıyla yaklaşık 20 ilaç firmasının farklı yöneticileri ve çalışanları ile anket yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistic management functions are tracing and controlling of inventory which will be produced according to customer demands, making production by planning and controlling of all materials, transporting all finished goods to customers by means of an efficient distribution management and ensuring customer satisfaction by sales management.While logistics was used as synonymous to transportation, today logistics include activities like warehousing, packaging, handling, insurance, purchasing, information management. A successful logistics management, leads to competitive advantage and increase in customer satisfaction, besides providing cost advantage to firms.Companies prefer to transport finished goods and services with their information via one or some of the ground, railway, shipping and air transportation tools with either their internal distribution channel or retail and whole carriers. Logistic activities are managed by logistic managers who are organizing effective and fast distribution.In today?s World where speed stands in the forefront and high level of competition is experienced, logistics, which enables the right materials to be available with the right quantity, at the right place and the right time, gains increasing importance and health services, as serving for human health and community welfare, have unique importance in service sectors.In this study, logistics and logistics management concepts and the importance of logistics management in drug sectories are aimed to be explained. Lasty, the logistics management activities in drug sectories centered tried to be investigated by making surveys with different managers and employees of nearly twenty drug sectories in Kayseri.