Sclerotium rolfsii izolatları arasında miselyal uyum gruplarının ve patojenite farklılıklarının saptanması
Mycelial compatible groups of the Sclerotium rolfsii isolates and comparison of virulence
- Tez No: 457075
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fasulye, Miselyal Uyum Grupları, Sklerot, Sclerotium rolfsii, Beans, Mycelial Compatible Groups, Sclerotium, Sclerotium rolfsii
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Sclerotium rolfsii Sacc. (Telemorf: Athelia rolfsii (Curzi) Tu & Kimbrough) toprak kökenli polifag fungal bir etmendir. Bu çalışmanın amacı Çanakkale İli Ayvacık ve Ezine ilçelerinden toplanan enfekteli fasulye bitkisinden izole edilen S. rolfsii izolatlarını miselyal uyum gruplarına (MUG) ayırmak, patojeniteleri arasında farklılıklar olup olmadığını saptamak ve izolatların sklerot sayıları ile sklerot çaplarını karşılaştırmaktır. Miselyal uyum gruplarının (MUG) saptanabilmesi için 27 izolatın kırmızı gıda boyası eklenmiş patates dekstroz agar (PDA) ortamında ikili eşleştirilmesi yapılmıştır. Kolonilerin birleştikleri bölgede bariyer ve kırmızı bir bant oluşmuşsa iki koloninin uyumsuz olduğu, eğer birleşme noktasında bir bant oluşmamış fakat sklerot oluşumu varsa uyumlu olduğu kaydedilmiştir. Yapılan eşleştirme sonucunda 27 izolat arasından 3 ayrı MUG tespit edilmiş olup; MUG1'de 15 izolat, MUG2'de 11 izolat, MUG3'te ise 1 izolat bulunmuştur. İzolatların koloni çaplarının 31,6-64,7 mm arasında değiştiği görülmüştür. Sklerot sayısı ortalamaları genellikle 26,7-479,7 arasında olup, sklerot çapı ortalamaları ise 0,8-1,9 mm arasında olduğu tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizine göre sklerot sayısı ve koloni çapı ile sklerot sayısı ve sklerot çapı arasında negatif, koloni çapı ile sklerot çapı arasında pozitif bir korelasyon olduğu saptanmıştır. Her bir MUG içinde yer alan rastgele seçilmiş üçer izolat patojenite yönünden test edilmiş ve izolatların fasulye fidelerinde yüksek oranda virülens olduğu saptanmıştır. Bu çalışma aynı bölgeden toplanan S. rolfsii izolatları arasında miselyal uyum, koloni çapı, sklerot sayısı ve oluşturulan sklerot çapı arasında fark olduğunu, bu farklılıkların aynı MUG içerisinde bile görüldüğünü göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Sclerotium rolfsii Sacc. (Telemorf: Athelia rolfsii (Curzi) Tu & Kimbrough) is a polifag soil-borne fungal pathogen. The research aims to collect isolates of S. rolfsii in the bean growing areas in Ezine and Ayvacık, Çanakkale and find out the mycelial compatible groups (MCG), the differences in pathogenicity and morphological characters. All isolates were paired with all combinations in potato dextrose agar (PDA) amended with red food colouring dye to determine mycelial compatible groups (MCG). Pairings were scored as mycelial compatible if sclerotia formed in the interaction zone; however, pairings were scored as mycelial incompatible if a red line and a barrier occurred in the interaction zone. As a result of pairing experiments, three MCG were determined; MCG1 was consisted of 15, MCG2 contained 11 and MCG3 was consisted of only one isolates. The colony diameters ranged between 31,6-64,7 mm at 2 days on PDA. The number of sclerotia per petri dishes varied between 26,7-479,7 and the diameter of sclerotia was between 0,8-1,9 mm. The correlation analysis exhibited that there was a negative correlation between sclerotia number-mycelial growth and sclerotium number and sclerotium diameter; however, a positive correlation was observed between mycelial growth and sclerotium diameters. Randomly selected isolates from each MCG were employed for pathogenicity tests. All isolates were found to be highly virulent on bean seedlings. This research shows that there is a variation among isolates of S. rolfsii isolated from green beans in the restricted area in means of mycelial compatibility, sclerotium number and the diameters of sclerotia, these differences were also observed among the isolates share the same MCG.