Orobanşa dayanıklı erkenci ve kısa boylu ayçiçeği ile genetik erkısır hatlar arası melez ve heterosis
- Tez No: 45709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sunflower, male sterility, resistance to broomrape, hybrid, hybrid vigour, seed yield, oil yield, stem yield, plant height, head diameter, a thousand seed weight, hull ratio, oil ratio, flowering date, riping dale, earliness
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Doktora Tezi OROBANŞA DAYANIKLI ERKENCİ VE KISA BOYLU AYÇİÇE?İ (Helianthus annuus L.) İLE GENETİK ERKISIR HATLAR ARASI MELEZ VE HETEROSİS Muallâ ÜLKER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nilgün BAYRAKTAR 1995, Sayfa: 83 Jüri : Doç. Dr. Nilgün BAYRAKTAR Prof. Dr. Celal ER Prof. Dr. Orhan ARSLAN Bu araştırma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Uygulama tarlasında 1991 yılında kurulmuştur. Araştırmanın amacı, oröbanşa dayanıklı, erkenci ve kısa boylu genetik erkısır ve fertil hatlardan faydalanarak melez ayçiçeği tohumluğu elde etmektir. Verim denemeleri 1992 ve 1993 yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Melezlerin verim ve verim öğelerini incelemek, melez gücü etkisini saptamak ve oröbanşa dayanıklılık durumlarım belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada üç melez, bir ana hat, üç baba hat ve kontrol olarak V.893 1 çeşidi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, 1992 yılında melezlerin ortalama tohum verimi 236-274 kg/da (EKxM5 - EKxNj), yağ verimi 94-114 kg/da (EKxM5 - EKxNi), sap verimi 374-452 kg/da (EKxM5 - EKxN2), bitki boyu 102.4-116.8 cm (EKxN2 - EKxNj), tabla çapı 18.36-20.61 cm (EKxN2 - EKxNj), 1000 tohum ağırlığı 72.63-79.48 g (EKxN2 - EKxM5), kabuk oram %27.59-30.26 (EKxN2 - EKxM5), yağ oram %39.57-42.20 (EKxM5 - EKxN2) olarak kaydedilmiştir. 1993 yılında ise sırasıyla 140-156 kg/da (EKxM5 - EKxN2), 50-56 kg/da (EKxM5 - EKxN2), 232-277 kg/da (EKxNj - EKxN2), 117.2-131.6 cm (EKxM5 - EKxN2), 14.66-16.40 cm (EKxNr EKxN2), 55.68-55.95 g (EKxN2 - EKxM5), %24.44-27.23 (EKxN2 - EKxNi), %34.92-35.91 (EKxNj - EKxM5) arasında saptanmıştır. 1992 yılında tohum veriminde üç melezde %27. 18-53.25, yağ veriminde üç melezde %41.67-59.32, sap veriminde bir melezde %20.86, bitki boyunda bir melezde %21.45, tabla çapında bir melezde %18.79, 1000 tohum ağırlığında iki melezde %10.28-22.34, kabuk oranında bir melezde %-7.37, yağ oranında bir melezde %11.17 oranında melez gücü saptanmıştır. 1993 yılında ise tohum veriminde bir melezde %23.35, kabuk oranında bir melezde %-12.90 oranında melez gücü olup, her iki yılda da melezlerin atalarına göre kabuk oranının azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca melezler kontrole göre 1992 yılında ortalama 15 gün, 1993 yılında ise 13 gün daha erken hasat olgunluğuna erişmiştir. Melezlerde bitki boyu kontrol çeşide göre 1992 yılında 27.5-41.9 cm, 1993 yılında 15.6-30.0 cm kısalmış, her üç melezin erkenci, kısa boylu ve oröbanşa dayanıklı oldukları belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Ayçiçeği, erkısır, oröbanşa dayanıklılık, melez, melez gücü, tohum verimi, yağ verimi, sap verimi, bitki boyu, tabla çapı, 1000 tohum ağırlığı, kabuk oranı, yağ oram, çiçeklerime süresi, olgunlaşma süresi, erkencilik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis HETEROSIS AND HYBRIDS BETWEEN SHORTSHOOTED, EARLY SUNFLOWER (Helianthus annuus L.) AND GENETIC MALE STERILITY LINES RESISTANT TO BROOMRAPE Muallâ ÜLKER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor : AssocProf. Dr. Nilgtin BAYRAKTAR 1995, Page: 83 Jury : AssocProf. Dr. Nilgün BAYRAKTAR Prof. Dr. Celal ER Prof. Dr. Orhan ARSLAN This research was conducted on the practical field of Agronomy Department in Agricultural Faculty of Ankara University in 1991. The aim of this research was to obtain hybrid seed from early and shortshooted genetic male sterility and fertile lines resistant to broomrape. Yield experiments were arranged in randomized block design with four replications in 1992 and 1993. It was aimed to examine yield and yield components on hybrids, to find out the hybrid vigour effect and to determine the resistance to broomrape. Three hybrids, one female line, three male lines and control V.893 1 variety were used. According to the results of the research, the mean value of some characters in hybrids in 1992, seed yield, oil yield, stem yield, plant height, head diameter, a thousand seed weight, hull ratio and oil ratio were determined 236-274 kg/da (EKXM5 - EKxNj), 94-114 kg/da (EKxM5 - EKxNi), 374-452 kg/da (EKxM5 - EKxN2), 102.4-116.8 cm (EKxN2 - EXxN^, 18.36-20.61 cm (EKxN2 - EKx!^), 72.63-79.48 g (EKxN2 - EKxM5), 27.59-30.26% (EKxN2 - EKxM5) and 39.57-42.20% (EKxM5 - EKxN2) in order. The same measurements in 1993 were found 140-156 kg/da (EKxM5 - EKxN2), 50-56 kg/da (EKxM5 - EKxN2), 232-277 kg/da (EKxN! - EKxN2), 117.2-131.6 cm (EKxM5 - EKxN2), 14.66-16.40 cm (EKx!^ - EKxN^, 55.68-55.95 g (EKxN2 - EKxM5), 24.44-27.23% (EKxN2 - EKxNj) and 34.92-35.91% (EKxNx - EKXM5) respectively. The hybrid vigour was obtained 27.18-53.25% for the seed yield of three hybrids, 41.67-59.32% for the oil yield of three hybrids, 20.86% in the stem yield for one hybrid, 21.45% in the plant height for one hybrid, 18.79% in the head diameter for one hybrid, 10.28-22.34% for the a thousand seed weight of two hybrids, -7.37% in the hull ratio for one hybrid, 1 1. 17% in the oil ratio for one hybrid in 1992. The hybrid vigour was also determined 23.35% in the seed yield for one hybrid, -12.90% in the hull ratio for one hybrid in 1993. There was a reduction in all hybrids for the hull ratio according to the parent lines in 1992 and 1993. In addition, it was observed that all hybrids riped 15 days earlier in 1992 and 13 days earlier in 1993 with respect to control variety. Also the plant height of hybrids shortened 27.5- 41.9 cm in 1992 and 15.6-30.0 cm in 1993 with respect to control variety. It was determined that all hybrids had early riping, short and resistant to broomrape.