Farklı dozlarda pirina ve pirina biyokömürü uygulamasının, kumlu topraklardan nitrat yıkanması üzerine etkileri
Effects of different levels of olive pomace and olive pomace biochar on nitrate leaching from sandy soils
  1. Tez No: 457092
  2. Yazar: SEDA BODUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KAVDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pirina, Biyokömür, Nitrat Yıkanması, Azot, Kumlu Toprak, Olive Pomace, Biochar, Nitrate Leaching, Nitrogen, Sandy Soil
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı, kumlu topraklardan nitrat yıkanmasını, pirina ve pirinanın 300oC'de pirolizi sonucu oluşan pirina biyokömürü kullanarak azaltmaktır. Tarım arazilerinde yaygın olarak kullanılan azotlu gübreler yağmurlar ve sulama ile yıkanarak yeraltı sularını kirletmekte ve insan sağlığı açısından sorun teşkil etmektedir. Kirleticilerin temizlenmesi için birçok yöntem geliştirilmiş olsa da en güvenilir olanı çevreye zarar vermeyen, ekonomik çözümlerdir. Kendisi de tarımsal atık olan ve uygulanması oldukça ekonomik olan pirina ve pirina biyokömürünün, toprağa uygulanan azotlu gübrelerin tutulumunu arttırarak yeraltı suyunun kirlenmesini azaltması bu çalışmanın özgün yanıdır. Bunun için laboratuvarda kolon denemesi kurulmuş ve amonyum nitrat ile gübrelenmiş olan kolonlarda , yöresel yağışlar taklit edilerek yıkama çalışması yapılmıştır. Haftalık olarak toplanan yıkanma sularında iyon kromotografisi ile nitrat içerikleri belirlenmiştir.Yıkama çalışması sonucunda alınan toprak örneklerinin amonyum ve nitrat içerikleri belirlenmiştir. Haftalık alınan yıkanma sularında düzenli olarak, pH ve EC ölçümleri yapılmış saatlik nemleri FDR sensörleri ile ölçülüp, veriler kaydedilmiştir. Sonuç olarak gerek pirina ve gerekse pirina biyokömürü uygulaması topraktan nitrat yıkanmasını azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was reduction of nitrate leaching from sandy soil by using different rates of olive pomace and olive pomace biochar that was produced by pyrolysis of pomace at 300oC. Nitrogenous fertilizers are commonly used in Turkey and they can be easily leached and contaminate groundwater. Since many methods have been developed for the removal of contaminants, the most reliable methods should be both economic and environmentally friendly. Olive pomace and biochars are agricultural wastes and to use these to reduce the pollution of groundwater increases the originality of this research. For this purpose, laboratory column studies have been established and columns have been fertilized with ammonium nitrate. Columns have been leached with pure water imitating local rainfall. Nitrate contents of leachates have been collected weekly and their nitrate concentrations have been determined by ion chromatography. Soils within the columns were removed after 8th weeks and their total nitrogen, carbon, ammonium and nitrate contents have been determined. leachates pH and EC measurements have been measured weekly and soil water contents have meen determined hourly basis by using FDR sensors. As a results both olive pomace and biochar application reduced nitrate leaching from soil.