Development of cascade H-bridge multi-level inverter for photovoltaic panels
Fotovoltaik paneller için kaskad H-köprü çok kademeli invertörün geliştirilmesi
- Tez No: 457151
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ERÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: photovoltaic panel (PV), DC to DC converter, Maximum PowerPoint tracking (MPPT) algorithm
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezin amacı, fotovoltaik paneller için kademeli H-köprü çok kademeli invertörü geliştirmektir. Tez, H-köprülü çok kademeli invertörün simülasyon ve donanım geliştirme çalışmalarını içermektedir. Öncelikle, 150W PV panel, buck-boost DC-DC dönüştürücü ve Maksimum Güç Noktası İzleme (MPPT) algoritması içeren invertör, bir bilgisayar benzetim programı ile benzetim çalışmaları yapıldı. Benzetim çalışmalarında PV paneli, giriş olarak sabit ışınlama ve sıcaklık ile beslenir. Panel çıkışı maksimum güç noktası izleme amacı için kullanılan algoritma ile izlendi. Maksimum güç noktası izleme kontrolünün çıkışı, sabit voltaj ve akünün sürekli şarj edilmesi için bir akım seviyesi korumak için buck-boost yükseltme dönüştürücünün anahtarının çalışma döngüsünü değiştirir. Bu kontrolörün bir başka çıktısı, pil istenen voltaj seviyesine ulaştığında şarj işlemini durdurmak için kullanılmıştır. Tezin donanım geliştirme çalışmalarında, H-köprü çok seviyeli invertör donanımı gerçekleştirildi. İnvertörün, çıkış dalga formunda beş seviye vardır. PV panelleri taklit etmek için invertör girişinde kuru hücreli piller kullanılmıştır. İnvertör, çıkışta farklı seviyeler oluşturmak için iki H-köprüsünden oluşur. İnvertörün geliştirme aşamasında tam dalga yük dengesi kontrol yöntemi kullanılmıştır. Her bir H-köprüsünün çıkışı seri bir şekilde birleştirildi. Nihai çıktı birinci ve ikinci H-köprülerinden alınır. Anahtar kelimeler : Fotovoltaik Panel (PV), DC-DC dönüştürücü, Maksimum Güç Noktası izleme algoritması
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to develop cascade H-bridge multi-level inverter for photovoltaic panels. The thesis consists of simulation and hardware development studies of H-bridge multi-level inverter. Firstly, the inverter including 150W PV panel, a buck-boost DC to DC converter, and Maximum Power Point Tracking (MPPT) algorithm has been simulated by a computer simulation program. In the simulation part, the PV panel is supplied with constant irradiation and temperature as input. The panel output was monitored with the algorithm used for maximum power point monitoring purpose. The output of the MPPT controller varies the duty cycle of the buck-boost converter's switch in order to maintain a constant voltage and a current level for continuous charging of the battery. Another output of this controller has been used for stopping the charging process as the battery reaches the desired voltage level. In the hardware development studies of the thesis, H-bridge multi-level inverter hardware was implemented. The inverter has five levels at its output waveform. Dry cell batteries have been used at the input of inverter for simulating PV panels. The inverter is composed of two H-bridges to form different levels at the output. Full wave charge balance control method has been utilized in the development phase of the inverter. The output of each H-bridge was connected in a series pattern. The final output is taken from the first and second H-bridges.