Döner tablalı elektrohidrolik yürüteç tasarımı ve prototip imalatı
Turntable electrohydraulic wiring design and prototype manufacturing
- Tez No: 457190
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: döner tabla, hidrolik, pnömatik, tasarım, turn table, hydraulic, pneumatic, design
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Günümüzde gelişen sanayi ile birlikte kaldırma ve taşıma makinalarına olan ihtiyaç oldukça artmıştır. Artan talebi karşılamak için üreticilerin, geleneksel yöntemlere ek olarak yeni üretim ve kontrol mekanizmaları kullanmaları büyük önem kazanmıştır. Ülkemizde nakliye sektöründe yüksek teknoloji ve know-how içeriği gereken ağır taşıma ekipmanlarının önemli bir kısmı yurtdışından tedarik edilmektedir. Özellikle Termik, doğalgaz dönüşüm, hidroelektrik, rüzgar enerji santralleri, petrokimya rafinerileri sektörlerinde taşıma ve montaj işlemleri giderek artan ağırlıklarda gerçekleşmektedir. Ayrıca ekipmanlar boyutları gereği dar ve kapalı alanlarda dezavantaj oluşturmaktadır. Projemizin başarıya ulaşması sonucunda ağır yük nakliye ihtiyacı yerli taşıma ekipmanları ile ve muadiline göre daha optimum boyutlarda olduğu için daha dar alanlarda da karşılanmış olacaktır. Bu tez geliştirilecek Turn Table taşıma ekipmanı hem yurtiçi hem de yurtdışında diğer nakliye firmalarına pazarlanması sağlanacaktır. Yapılan analiz çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bilgiler ışığında tasarım doğrulama çalışmaları yapılımış ve nihai ürün tasarımı bitirildikten sonra prototip imalatı gerçekleştirilmiştir. Türkiye için ilk defa 420 ton taşıma kapasiteli, kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilen ve muadillerine göre daha küçük boyutlarda ağır yük taşıma ekipmanı üretilmiştir. Ülkemizde bulunmayan ve yurtdışından tedarik edilen ağır yük taşıma ekipmanları istenen yük taşıma kapasitelerinde üretilebilecek ve yurt dışına bağımlılık azaltılarak teknoloji yerlileştirilecektir. Artan ağırlıklara göre ağır kaldırma hizmeti veren firmaların araç-gereç, ekipman niteliklerini hazırlama ihtiyaçları giderilebilecektir.
Özet (Çeviri)
The necessity of lifting and carrying machines are more than ever in parallel with the developments in the industry. In order to fulfill the increased demand, producers are searching for new production and control mechanisms and this has been very crucial. Most part of the heavy industry equipments in our country that requires high technology and know-how are supplied from abroad. Especially, in sectors such as thermic, natural gas recycling, hydrau electric, wind power plants, petrochemical rafineries heavy lifting and assemblying work are always increasing. Moreover, equipments are being at a disadvantaged point when its size are too big to enter narrow and closed areas. After our Project achieves its goal, it will be very useful for entering narrow and these aforementioned closed areas and carry almost the same amounts of weight. This Turntable thesis is going to be improved and it has the aim is to create the marketing domestically and externally. According to the analysis works and the outcomes founded, design verification work has been finished and in the wake of product design, its prototype manufacturing has been succesfully done. This is the first in Turkey where it can carry 420 tons, can turn 360 degrees and smaller than its equivalents which makes it easier to mobilize in narrow places. With this Project, we will decrease Turkey's dependence to abroad on heavy lifting equipments and it will be produced on whatever capacity it is needed. Also, it will be a troubleshooter for firms providing heavy lifting services by supplying equipments to them.