Ankara il sınırları içinde bulunan baraj çevrelerinde rekreasyonel planlama ve yararlanma esasları üzerinde bir araştırma
- Tez No: 45725
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Baraj, rekreasyon, baraj rekreasyon alam, rekreasyonel yararlanma, piknik, kamping, Reservoirs, recreation, dam recreational area, recreational benefit, picnic, camping
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA İL SINIRLARI İÇİNDEKİ BARAJ ÇEVRELERİNDE REKREASYONEL PLANLAMA VE YARARLANMA ESASLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA AYHAN YENİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı Danışman : Prof Dr.Nizamettin KOÇ 1995, Sayfa : 90 Jüri: Prof Dr.Nizamettin KOÇ Prof Dr. Nur SÖZEN Doç.Dr.Bülent ÖZKAN Bu çalışmada Ankara çevresinde bulunan Çubuk 1, Çubuk II Kayaş-Bayındır ve Kurtboğazı Barajları rekrasyon alanları incelenmiştir.Bu alanların Ankara insanına sağladıkları rekreasyonel yararların belirlenmesi amaçlanmıştır. Baraj rekreasyon alanlarının genel özellikleri, rekreasyon projeleri, rekreasyon ünite ve aktiviteleri araştırılmıştır.Rekreasyon aktivitelerinden piknik, kamping, yüzme, spor, dinlenme ve gezinti esas alınmıştır.Bu aktivitelere olanak sağlayan yapısal elemanlardan piknik ve kamping elemanları, spor alanları, çocuk oyun alanları, yüzme havuzlan, teraslar ve süs havuzlan,yollar, otoparklar, büfe, çay bahçesi ve restoranlara yer verilmiştir.Bitkisel elemanlar olarak süs ağaç ve bitki türleri, ağaçlandırma alanları, bitkisel düzenlemeler ve yeşil alanlar incelenmiştir. Barajlar 9,29 km2'lik göl alam, 38 595 da'lık arazisi, iki milyon adet ağaç varlığı ve ulaşım kolaylığı ile yılda ortalama 800 000 kişiye rekreasyonel yararlanma olanağı sağlamaktadır.Bu alanların kırsal karakterleri korunarak mevcut rekreaktif aktivite alanlarının geliştirilebileceği görülmüştür.Bununla birlikte baraj göllerinin dolması, talep yoğunluğu ve kullanım alanlarınınyetersizliği gibi sorunlar çözümlenerek yeni kullanım alanları açılarak daha fazla sayıda insanın bu yerlerden yararlanması söz konusu olabilir. Baraj rekreasyon alanları zengin doğal kaynaklan ve sağladıkları rekreasyonel olanaklar ile hızlı bir kentleşme ve nüfus artışına sahip Ankara Kenti ve inşam için rekreasyonel önemini her zaman arttırarak sürdürecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis A STUDY ON RECREATIONAL PLANNING AND UTILITY BASES IN THE AREAS OF RESERVOIRS WITHIN THE BOUNDARIES OF ANKARA PROVINCE AYHAN YENİ Ankara University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof Dr. Nizamettin KOÇ 1995, Page:90 JuryiProfDr. Nizamettin KOÇ Prof Dr, Nur SÖZEN Assoc. Prof Dr. Bülent ÖZKAN In this study, the recreational areas around the dams ofÇubukl, ÇubuklI, Kayaş-Bayındır and Kurtboğazı located within the borders Ankara province have been inspected particularly. The benefits of the above mentioned recreational areas to the people of Ankara province have been the main object of this research. First of all, the general properties of recreation, recreational areas of these dams, the projects of recreation, recreation units and activites heve been investigated The activities of recreation such as a picnic, camping, swimming, sports areas, resting and sight-seeing have been taken as the main activities. The constructional units such a picnic areas, camping utilities, sports flelds,playground,swimming pools,ornomentalpooIs,roads,parking areas,buffets,tea gardens and restaurants which permit activities, have been taken into consideration. Ornamental trees-plants,afforested areas,vegetative arrangement and greenfields as the vegetation have been observed.IV The reservoirs with the totally 9.29 km2 waters surface, 38595 da land, over 2 millions of trees and easy transportation provide 80Q 000 people have recretional oppartinities. While the charac- teristics of rural of these areas have been protected, it is observed that availtMte recreative activity areas might be improvedln addition to thiSfproblems of the filling of dams reservoirs,intensity of people and like deficiensies of useable areas have been solved and with the openings of new areas, more people may benefit from this places. Reservoirs recreational areas with reach natural resources and recreational facilities will always be important for Ankara which has a fast urbani&tion and a fast population growth.