Evli ve boşanmış kişilerin depresyon, öznel iyi oluş ve geleceğe umutla bakış açısından karşılaştırılması
The comparison of the married and divorced people in terms of depression, subjective well-being and hopefullness for the future
- Tez No: 457449
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Boşanma, Depresyon, Öznel İyi Oluş, Geleceğe Umutla Bakabilme, Marriage, Divorce, Depression, Subjective-Well Being, Hope for Future
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı evli ve boşanmış kişilerin depresyon, öznel iyi oluş ve geleceğe umutla bakabilme açısından karşılaştırılmasıdır. Bu amaçları incelemek için 400 katılımcı Demografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Öznel İyi Oluş Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeğini doldurmuşlardır. Söz konusu farklılıkları ve ilişkileri incelemek için t-test, pearson korelasyon analizleri, çoklu regresyon analizleri ve ki kare testi yapılmıştır. Yapılan t-test analizleri sonucunda boşanmış olan kadınların ve erkeklerin depresyon düzeyleri evli olan kadınlara ve erkeklere oranlara daha yüksek bulunmuştur. Öznel İyi Oluş ve Geleceğe Umutla Bakabilme düzeyleri evli olan kadınların ve erkeklerin, boşanmış olan kadınlara ve erkeklere oranla daha yüksek bulunmuştur. Boşanmış kadınların, gelecekle ilgili duygulara, motivasyon kaybına ve gelecekle ilgili beklentilerine ilişkin umutsuzluk düzeyleri boşanmış erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Pearson korelasyon analizinde, boşanmış kadınların ve erkeklerin depresyon düzeyleri ile öznel iyi oluşları arasında olan negatif yönlü yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bir başka deyişle, boşanmış kadınların ve erkeklerin iyi oluş düzeyleri arttıkça depresyon düzeyleri azalmaktadır veya boşanmış kadınların ve erkeklerin iyi oluş düzeyleri azaldıkça depresyon düzeyleri artmaktadır. Evli kadınların ve erkeklerin depresyon düzeyleri ile öznel iyi oluşları arasında negatif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bir başka deyişle, evli kadınların ve erkeklerin iyi oluş düzeyleri arttıkça depresyon düzeyleri azalmaktadır veya evli kadınların ve erkeklerin iyi oluş düzeyleri azaldıkça depresyon düzeyleri artmaktadır. Evli ve boşanmış kadınların ve erkeklerin gelecekle ilgili duygulara ilişkin umutları ile öznel iyi oluşları arasında negatif yönlü yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çoklu regresyon analizlerinde cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, evlilik süresi, evlenme biçimi, evlenme yaşı, çalışma durumu, gelecekle ilgili duygular, motivasyon kaybı, gelecekle ilgili beklentiler, depresyon düzeyi değişkenlerinin tamamı öznel iyi oluş düzeyinin %66'sını açıklamaktadır. Buna göre, bireylerin öznel iyi oluş düzeyini etkileyen değişkenlerin yaş, evlilik süresi, evlenme yaşı, gelecekle ilgili duygular, motivasyon kaybı ve depresyon düzeyi olduğu gözlenmiştir. Standartlaştırılmış beta katsayıları incelendiğinde motivasyon kaybı değişkeninin (β = -0,390) diğer değişkenlere göre bireylerin öznel iyi oluş düzeyleri üzerindeki etkisi daha fazladır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is comparing the married and divorced people in terms of depression, subjective well-being and hopefulness for the future. To be able to analyze the stated aims, 400 participants are made to fill Demographic Information Form, Beck Depression Scale, Subjective Well-Being Scale and Beck Hopelessness Scale. T-test, Pearson Correlation Analysis, Multi Regression Analysis and Chi Square Test were conducted in order to study on the mentioned differences and the relations. After the analysis of the t-tests, it has been studied out that depression level of the divorced men and women are much more than that of the married men and women. Subjective Well-Being and Hopefulness For the Future levels of the married men and women are found to be much more higher than divorced men and women. Hopelessness level of the divorced women relating to their feelings for the future, loss of motivation and the expectations for the future were found to be higher than divorced men. Pearson Correlation Analysis has revealed a highly significant avoidant relation between the depression level and subjective well-being of the divorced men and women. In other words, depression level of the divorced men and women decreases as much as their well-being level increases or vice-versa. An avoidant relation of a medium-level significance was studied out between the depression level and subjective well-being of the married men and women. In other words, depression level of the married men and women decreases as much as their well-being level increases or vice-versa. Analysis has also revealed a highly significant avoidant relation between the hope in regard to the feelings for the future and subjective well-being of the divorced and married men and women. 66 percent of the subjective well-being level in Multi Regression Analysis is explained by the factors such as sex,age,state of education, marriage span, marriage type, marriage age, working condition, feelings for the future, loss of motivation, expectations for the future, level of depression. According to this analysis, age, marriage span, marriage age, feelings for the future, loss of motivation and depression level are pointed out to be the factors which effect the subjective well-being of the individuals. When standardised beta coefficients are examined, it has been studied out that the variable (β = -0,390) of the motivation loss has much more effect on the well-being of the individuals than that of the other variables.