Capacity utilization on Turkey's pharmaceutical market
Türkiye'deki ilaç sektöründe kapasite kullanımı
  1. Tez No: 457517
  2. Yazar: BAHADIR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. LAURENT BAECHLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kapasite, Kapasite Kullanımı, 10. Kalkınma Planı, İlaç Sektörü, Capacity, Capacity Utilization, Tenth Development Plan, Pharmaceutical, Medicine
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma ilaç sektöründeki kapasite kavramını ve kapasite kullanımı konularını kapsamaktadır. Kapasite kullanımının değişiklik yöntemlerle ölçülmesi ve aralarındaki farklar tartışılmaktadır. Son dönemdeki gelişmelerle ilaç sektörü Türkiye'de önemini arttırmaktadır. Onuncu kalkınma planı Türkiye'deki ilaç sektörünün büyümesinde önemli bir adımdır. Bu planın en büyük hedeflerinden biri ilaç sektöründeki kapasite kullanımını arttırmaktır. Bu artışı ithal ürünlere kısıtlama getirerek yapmayı planlamaktadır. Onuncu kalkınma planı bu çalışmanın yapılmasına motivasyon sağlamaştır. Artan kapasite ihtiyaçları bu çalışmada değerlendirilecek firma için kapasitenin ve kapasite kullanımının analizini ve değerlendirilmesini şart kılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study tries to analyze how capacity is defined on a pharmaceutical company and how its utilization is measured. The different methods to evaluate the capacity utilization and their differences are discussed. Recent development on the pharmaceutical market in Turkey makes capacity utilization rather more important than before. Tenth development plan is an important step for Turkey pharmaceutical market to grow. One of the main targets of the plan is to increase the capacity utilization on pharmaceutical market by setting regulatory boundaries on imported products. This development constitutes the motivation base of this study. Stipulated volume increase in aforesaid company due to the development plan made capacity assessment essential and evaluation of the capacity and its utilization was a point to start.