The relationship between attachment with parents- spouse and prenatal attachment: The mediator role of early maladaptive schemas
Ebeveyn- eş ile bağlanma ve prenatal bağlanma arasındaki ilişki: Erken dönem uyum bozucu şemaların aracı rolü
- Tez No: 457544
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. ILGIN GÖKLER DANIŞMAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Prenatal bağlanma, erken dönem uyum bozucu şemalar, yetişkin bağlanması, ebeveyn ile bağlanma, eş ile bağlanma, Prenatal attachment, early maladaptive schemas, schema domains, adult attachment, parent attachment, spouse attachment
 - Yıl: 2016
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı anne adaylarının kendi anne, baba ve eşleriyle kurdukları bağlanma ilişkisinin türü ve bebekleriyle kurdukları doğum öncesi bağlanma arasındaki ilişkide anne adayının erken dönem şemalarının aracı değişken olarak rolü üzerinedir. Araştırmanın örneklemini, hamileliğinin ikinci ve üçüncü trimesterinde olan 230 anne adayı oluşturmuştur. Katılımcılara öncelikle demografik bilgi formu verilmiştir ardından yakın ilişkilerindeki bağlanma stillerini ölçmek amacıyla Yakın İlişkilerde Yaşantılar- İlişki Yapıları Ölçeği'nin revize edilmiş formu kullanılmıştır. Katılımcıların erken dönem uyumsuz şemalarını ölçmek için Young Şema Ölçeği ve anne adaylarının doğumöncesi dönemde bebekleriyle kurdukları bağlanmanın bir göstergesi olarak ölçmek için Prenatal Bağlanma Envanteri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, hamileliğini planlayan anne adaylarıınn prenatal bağlanma düzeyi planlamayan anne adaylarından önemli ölçüde fazla bulunmuştur. Aynı zamanda, hamileliğini planlayan ve planlamayan anne adayları ebeveynleri ile kurdukları kaygılı bağlanma düzeyi bakımından önemli düzeyde farklılık göstermiştir. İstenen ve istenmeyen gebeliğe sahip olan anne adaylarının eşleri ile aralarındaki kaçınmacı bağlanma düzeyi istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir. Ayrıca, araştırma sonuçlarına göre hem anne hem de eş ile kurulan kaygılı bağlanma ve prenatal bağlanma arasındaki ilişkiye kopukluk ve başarısızlık şemalarınn aracı role sahip olduğu bulunmuştur. Bu araştırma, anne adaylarının yetişkinlik döneminde ebeveyn ve eşleri ile prenatal bağlanma düzeyleri arasındaki ilişkide erken dönem uyum bozucu şemaların aracı rolünü göstermesi bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to understand the mediating role of early maladaptive schemas in the relationship between adult attachment style with parents- spouse and prenatal attachment. The sample of the study consisted of 230 pregnant women who are in the 2nd and 3rd trimester of their pregnancy period. The participants were given demographic information form, following this Experiences in Close Relationships- Relationship Structures Questionnaire- Revised Form was used to measure the structure of their relationships with their mother, father and spouse. Young Schema Questionnaire- Short Form 3 was used to measure the early maladaptive schemas of expectant mothers and lastly, Prenatal Attachment Inventory was used to measure the quality of prenatal attachment of expectant mothers. Results showed that women who planned the pregnancy had high level of prenatal attachment than the women who didn't planned to have a baby. Moreover, women who had attachment anxiety with parents was found that they didn't planned to have the baby. The women who had significantly high attachment avoidance with their spouses than the women who wanted to have the baby experienced unplanned pregnancy. Lastly, defectiveness and failure schemas were full mediators on the relationship between attachment anxiety with mother- spouse and prenatal attachment. Current research is significant for showing the mediator roles of early maladaptive schemas in the relationship between adult attachment and prenatal attachment for pregnant women.