İlk kez baba olacak bireylerin baba bebek bağlanmasının doğuma katılmaya yönelik tutumlarıyla ilişkisi
The relationship between father–infant attachment and attitudes toward participation in childbirth among first-time expectant fathers
  1. Tez No: 1001923
  2. Yazar: MANAR AL MALLAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-baba, Paternal bağlanma, Prenatal bağlanma, Vajinal doğum, Parents, Paternal attachment, Prenatal attachment, Vaginal birth
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, ilk kez baba olacak bireylerde doğum öncesi baba-bebek bağlanma düzeyi ile doğuma katılmaya yönelik tutum arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Günümüzde babaların bebekleriyle duygusal bağının ve doğuma katılımının bebeğe, ebeveynlik ve aile süreçlerine katkıları, konunun önemini ortaya koymaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Temmuz–Ekim 2025 tarihleri arasında Türkiye'nin kuzeyinde bir üniversite hastanesinde yürütülen tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir çalışmadır. Örneklemi, çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 210 baba adayı oluşturmuştur. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Doğum Öncesi Baba Bağlanma Ölçeği (DÖBBÖ) ve Baba Adayları için Doğuma Katılmaya Yönelik Tutum Ölçeği (BADKYTÖ) aracılığıyla babalardan yüz yüze toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Baba adaylarının Doğum Öncesi Baba Bağlanma Ölçeği toplam 48.99 ± 10.33 puan ve Baba Adayları için Doğuma Katılmaya Yönelik Tutum Ölçeği toplam 93.05 ± 14.93 puandır. Katılımcıların doğuma katılmaya yönelik tutum puanları açısından sadece eşin çalışma durumu istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.014). Yapılan hiyerarşik regresyon analizinde, bu değişkenin katılımcıların doğuma katılmaya yönelik tutumlarındaki varyansın %2.9'unu açıkladığı saptandı (R² = 0.029, p=0.014). Ancak, eşin çalışma durumunun etkisi, modele bağlanma düzeyi eklendiğinde anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). İkinci modelde, doğum öncesi baba bağlanma düzeyinin, katılımcıların doğuma katılmaya yönelik tutumlarını pozitif ve anlamlı düzeyde yordadığı, %63.5'lik bir artış oluşturduğu saptandı (Düzeltilmiş R² = 0.635; R² = 0.799; F = 182.561; β = 0.786, p<0.001). Sonuç: Baba adaylarının baba bağlanma düzeyinin, doğuma katılmaya yönelik tutumlarını güçlü şekilde yordadığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, doğum öncesi baba-bebek bağlanmasının değerlendirilmesi, bağlanmayı destekleyen eğitimlerin ve uygulamaların yaygınlaştırılması, hemşirelerin baba adaylarının gebelik ve doğum süreçlerine aktif katılımını teşvik etmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the relationship between prenatal father–infant attachment levels and attitudes toward participation in childbirth among first-time expectant fathers. Fathers' emotional bonding with their infants and their involvement in childbirth are increasingly recognized as important contributors to infant well-being, parenting, and family processes. Material and Method: This descriptive and correlational study was conducted between July and October 2025 at a university hospital in northern Türkiye. The sample consisted of 210 expectant fathers who met the inclusion criteria. Data were collected through face-to-face interviews using a Personal Information Form, the Prenatal Father–Infant Attachment Scale, and the Attitude Toward Participation in Childbirth Scale for Expectant Fathers. Data were analyzed using descriptive statistics, independent samples t-test, ANOVA, Pearson correlation analysis, and hierarchical regression analysis. Results: The mean total score of the Prenatal Father–Infant Attachment Scale was 48.99 ± 10.33, while the mean total score of the Attitude Toward Participation in Childbirth Scale was 93.05 ± 14.93. Regarding attitudes toward participation in childbirth, only the spouse's employment status was statistically significant (p = 0.014), explaining 2.9% of the variance (R² = 0.029). However, this effect was no longer significant after prenatal attachment level was included in the model (p > 0.05). In the second model, prenatal father–infant attachment level emerged as a positive and significant predictor of attitudes toward participation in childbirth, accounting for a 63.5% increase in explained variance (Adjusted R² = 0.635; R² = 0.799; F = 182.561; β = 0.786, p < 0.001). Conclusions: Prenatal father–infant attachment level strongly predicted expectant fathers' attitudes toward participation in childbirth. Therefore, evaluating prenatal attachment, expanding attachment-supportive education and practices, and encouraging nurses to promote expectant fathers' active involvement in pregnancy and childbirth are recommended.