Antalya Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın doğa sporlarına yönelik olarak koruma kullanım dengesi açısından değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
- Tez No: 45757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Milli Park, Doğa Sporları, Rafting, Trecking, Kampçılık, School garden, Open and green areas, Games and sports areas, Type of schools, Private schools
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
i ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANTALYA KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKI'NIN DO?A SPORLARINA YÖNELİK OLARAK KORUMA-KULLANIM DENGESİ AÇISINDAN DE?ERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Zeynep YALÇINKAYA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabüim Dalı Danışman: Doç.Dr.Oğuz YILMAZ 1995, Sayfa: 141 Jüri: Prof.Dr.Murat E.YAZGAN. Doç.Dr.Yalçın ÖZGEN. Doç.Dr.Oğuz YILMAZ Bu çalışmada, insanı plansız kentsel gelişimin beraberinde getirdiği stresli monoton hayattan uzaklaştırıp doğaya ve doğal yaşama yaklaştıran doğa sporları incelenmiştir. Bu bağlamda da doğa sporları için en uygun yerler olan Türkiye'nin sahip olduğu güzellikler, koruma altına alınmış milli parklarımız ve koruma alanları anlatılmıştır. Araştırma alam olan Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın sahip olduğu doğal-kültürel, tarihi, arkeolojik özellikleri üzerinde durulmuş ve bu özelliklere uygun doğa sporları incelenmiştir. Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda Milli Park ilkelerine aykırı gelmeyecek şekilde park kaynaklarının parkın manzara karakterlerini muhafaza edecek ve aynı zamanda geliştirecek şekilde korunmasına yönelik olarak uygun doğal ortamlarda spor aktiviteleri önerilmiş ve gelen ziyaretçilerin bu kullanımlara yönlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Doğa sporlarının yapılacağı yerler saptanırken dikkat edilecek hususlar ile planlama ilkeleri belirtilirken, meydana gelecek yoğun ziyaretçi kullanımının olumsuz sonuçları ve bu sonuçlara karşı alınacak önlemlere de değinilmiştir. Ayrıca Köprülü Kanyon Milli Parkı merkez kabul edilerek, gelen ziyaretçilerin birden fazla spora eğilmelerini sağlamak amacı ile yakın çevredeki doğa sporlarına uygun alanlar da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE EVALUATION OF THE BALANCE OF PROTECTION AND UTILIZING OF ANTALYA KÖPRÜLÜ KANYON NATIONAL PARK INCLINED TO SPORTS IN NATURE Zeynep YALÇINKAYA Ankara University Institute of Sciences Department of Landscape Architecture Superviser: Assoc.Prof. Oğuz YILMAZ 1995, Page: 141 Jury: Assoc.Prof. Oğuz YILMAZ Prof.Dr.Murat E.YAZGAN. Assoc.Prof.Yalçın ÖZGEN. In this thesis, sports in nature, that balance the relationship between man and nature and which converge man to nature and natural life and which rescue man from daily life and social life, have been examined. Turkey's natural beauty, national parks which are under the protection of government, and the notion of national park have been explained. The natural, cultural, historical, archeological inportance of the Köprülü Kanyon National Park have been pointed out and sports in nature allowed by these qualities have been stated out. The activities of sprts in natural areas which is not only going to protect the sight but also enable to develop the resources in the park and which are in obeyance with the principles of the park have been suggested and the visitors have been guided to utilize these sports. While mentioning the principles of planning and the circumstances that going to be paid attention, when choosing the area for sports, the negative resuts of the condense visits and the measures that are going to be taken againts this situation have been appointed inorder to increase the visotos's interests in sports.