Antalya-Köprüçay rafting merkezinin mevcut durum analizi ve çözüm önerileri
Recommendations and current situation analysis of Antalya-Köprüçay rafting center
- Tez No: 410868
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Turizm, Landscape Architecture, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Antalya, Doğa turizmi, Köprüçay, Rafting, Antalya, Köprüçay, Nature tourism, Rafting
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Doğa turizmi içinde önemli bir yer tutan rafting turizmi, ülkemizde de rağbet gören bir etkinliktir. Köprüçay Rafting Merkezi, Antalya Köprülü Kanyon Milli Parkı içinde yer alıp ülkemizin en önemli doğa turizm destinasyon alanlarından biridir. Alana yoğun talep ve kullanım nedeniyle başta doğal ve kültürel kaynak değerleri tahrip olmakla birlikte, çevresel, sosyal, ekonomik, politik, mekânsal ve yönetsel boyutta çeşitli sorunlar da yaşanmaktadır. Bu çalışmada mevcut sorunların tespiti ve bütüncül çözüm önerilerin getirilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada ilgili paydaşlara (n=600) yapılan anket çalışmaları ile kavramsal algı, talepler ve eğilimler belirlenmiştir. GZFT analizi ile içsel ve dışsal faktörler ve öncelikler tespit edilmiştir. Elde edilen verilerle alana özgü bütüncül ve sürdürülebilir stratejik eylem programları ile somut çözümler öngörülmüştür. Ayrıca alana özgü mekânsal gelişim plan konsepti önerilmiştir. Elde edilen tüm çıktılar yöneticilere, uygulayıcılara ve ilgili paydaşlara kılavuz görevi üstlenebilecektir.
Özet (Çeviri)
The rafting tourism which is extreme desired in our country is an an important activity in the nature tourism activities. Köprüçay Rafting Center is one of the most important eco-tourism destination in the area of our country took place in Antalya Köprülü Canyon National Park. Due to extreme demand and uses in Köprüçay Rafting Center, there are variety problems about environmental, social, economic, political, the spatial, administrative dimensions. Aim of this study identify existing problems and suggest integrated solutions. In this study, the conceptual perceptions, demands and trends of the relevant stakeholders (n = 600) were determined by questionnaire. Internal and external factors and priorities are determined by SWOT analysis. According to the data obtained, the holistic and sustainable strategic action programs and solutions were suggested for this area. In addition, spatial development concept plan for areas has been proposed. All obtained outputs will be guide for managers, practitioners and all stakeholders.