Intrauterin inseminasyon sikluslarında luteal faz desteği için oral ve vajinal progesteron kullanımının gebelik eldesine etkisi
The effect of oral and vajinal progesteron use for luteal phase support i̇n i̇ntrauteri̇n i̇nsemi̇nati̇on cycles on pregnancy rates
- Tez No: 457618
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEK DOĞER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan infertilite, luteal faz desteği, oral progesteron, vaginal progesteron, Unexplained infertility, luteal phase support, oral progesterone, vaginal progesterone
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Amaç: Gonadotropinlerle indüklenen intrauterin inseminasyon sikluslarında luteal faz desteğinde, progesteronun oral ve vaginal uygulamalarının klinik gebelik oranlarına etkilerinin karşılaştırılması. Gereç ve yöntem: Buprospektif çalışmada, açıklanamayan infertilite tanılı ve gonadotropin ile intrauterin inseminasyon planlana 211 olgu kabul edildi. Olgular luteal faz desteği için oral ve vaginal progesteron gruplarına randomize edildiler. Oral progesteron grubundaki hastalar 14 gün boyunca günde 300 mg/gün, vaginal progesteron grubundaki olgular 90 mg/gün vaginal jel kullandılar. Gebelik sonuçları kayıt edildi. Sonuçlar: Çalışmanın gebelik sonuçları değerlendirildiğinde oral progesteron grubunda 26 (%24.2) olgunun, vaginal progesteron grubunda 24 (%23.1) olgunun pozitif gebelik testine sahip olduğu, oral progesteron grubunda 5 (%4.67), vaginal progesteron grubunda 2 (%1.9) abortus izlendiği görüldü (p=0.7). Oral progesteron grubunda 22 (%20.5), vaginal progesteron grubunda 22 (%21.2),gebeliğin klinik gebelik olarak ve oral progesteron grubunda 20 (%18.7) ve vaginal progesteron grubunda 22 (%21.2) gebeliğin devam eden gebelik olarak tanı aldığı tespit edildi. (p=0.5). Gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmedi. Tartışma: Gonadotropin ile indüklenen inutero insemimasyon sikluslarında oral ve vaginal progesteron benzer gebelik oranlarına sahiptir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: To compare the effects of oral and vaginal administrations of progesterone in luteal phase support of intrauterine insemination cycles induced with gonadotrophins on clinical pregnancy rates. Material and Methods: In this retrospective study, a total of 211 patients with the diagnosis of unexplained infertility and who were planned intrauterine insemination with gonadotrophins were recruited. Cases were randomized into oral or vaginal groups for luteal phase support. Cases in the oral progesterone group were given 300 mg/day progesterone for 14 days and in the vaginal progesterone group were given 90 mg/day vaginal gel. Pregnancy results were recorded. Results: When the pregnancy results were investigated, 26 (24.2%) cases in the oral progesterone group, 24 (23.1%) cases in the vaginal progesterone group were found to have positive pregnancy rates, and abortions were observed in five (4.67%) cases in the oral progesterone group, and in two (1.9%) cases in the vaginal progesterone group (p=0.7). 22 cases (20.5%) in the oral progesterone group and 22 (21.2%) cases in the vaginal progesterone group were diagnosed as clinical pregnancies, and 20 cases (18.7%) in the oral progesterone group and 22 (21.2%) cases in the vaginal progesterone group were diagnosed as ongoing pregnancies (p=0.5). Statistically significant differences were not determined in between the groups. Discussion: In gonadotrophin induced inutero insemination cycles, oral and vaginal progesterone administrations have similar pregnancy rates.