İn utero inseminasyon sikluslarında luteal faz desteği için verilen vajinal progesteron ve oral didrogesteron kullanımının gebelik sonuçlarına etkisi
The effects of the use of vaginal progesterone and oral dydrogesterone for luteal phase support i̇n utero insemination cycles on pregnancy outcomes.
- Tez No: 741860
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEK DOĞER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Intrauterine insemination, dydrogesterone, progesterone, luteal phase support
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç : Ovaryan stimulasyon ve IUI sonrası luteal faz desteği amacıyla mikronize vajinal progesteron ve oral didrogesteron kullanımınının gebelik sonuçlarına etkisi karşılaştırılmıştır. Gereçler ve Yöntem : 2019 haziran-2021 şubat tarihleri arasında IUI yapılan hasta dosyaları incelenmiştir.Luteal faz desteği için vajinal mikronize progesteron veya oral didrogesteron kullanımı sonrası gebelik sonuçları analiz edilmiştir. Oral didrogesteron grubu için 230 siklus, mikronize vajinal progesteron grubu için 246 siklus olmak üzere 476 siklus çalışmaya dahil edilmiştir. Didrogesteron kapsül 10 mg 2x1 şeklinde oral yoldan ve mikronize progesteron 200mg 3x1 (sabah 1, akşam 2 ) şeklinde vajinal yoldan kullanılmıştır.Bu çalışmanın ana ölçütü klinik gebelik ve canlı doğum oranları kabul edilmiştir. Bulgular :Klinik gebelik sonuçları oral didrogesteron grubunda %11.7 (n=27) ve vajinal mikronize progesteron grubunda % 4.9 (n=12) olarak saptanmış olup oral didrogesteron grubu lehine sayısal ve istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Canlı doğum oranları oral didrogesteron grubunda 20 hasta (%8.7), vajinal mikronize progesteron grubunda 12 hasta (%4.9) saptanmış olup iki grup arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Sonuç: Luteal faz desteği olarak oral didrogesteron grubunda gebelik ve klinik gebelik oranları daha fazla olduğu ve istatiksel açıdan anlamlı fark olduğu görülmüştür.Canlı doğum oranları oral didrogesteron grubunda daha yüksek saptanmış olsa da gruplar arasında anlamlı istatiksel farklılık görülmemiştir.Abortus oranları genel analizi yapıldığında MVP grubunda daha az olması ve gruplar arasında istatiksel farklılık görülmesine rağmen grupların kendi içinde abort /gebelik oranları analiz edildiğinde anlamlı istatiksel fark olmadığı saptanmıştır. Anahtar kelimeler : Intrauterin inseminasyon, didrogesteron, progesteron, luteal faz desteği.
Özet (Çeviri)
Objective: The effects of using micronized vaginal progesterone and oral dydrogesterone on pregnancy outcomes for luteal phase support after ovarian stimulation and IUI were compared. Materials and Methods: The files of patients who underwent IUI between June 2019 and February 2021 were reviewed. Pregnancy outcomes were analyzed after the use of vaginal micronized progesterone or oral dydrogesterone for luteal phase support. A total of 476 cycles, 230 cycles for the oral dydrogesterone group and 246 cycles for the micronized vaginal progesterone group, were included in the study. Dydrogesterone capsule 10 mg was used orally as 2x1 and micronized progesterone 200mg 3x1 (1 in the morning, 2 in the evening) vaginally. The main criteria of this study were clinical pregnancy and live birth rates. Results: Clinical pregnancy outcomes were determined as 11.7% (n=27) in the oral dydrogesterone group and 4.9% (n=12) in the vaginal micronized progesterone group, with a numerical and statistically significant difference in favor of the oral dydrogesterone group. Live birth rates were found in 20 patients (8.7%) in the oral dydrogesterone group and 12 patients (4.9%) in the vaginal micronized progesterone group, no significant difference was observed between the two groups. Conclusion: Pregnancy and clinical pregnancy rates were higher in the oral dydrogesterone group as luteal phase support, and there was a statistically significant difference. Although the live birth rates were higher in the oral dydrogesterone group, no statistically significant difference was found between the groups. Although it is less and statistically different between groups; when the abortion/pregnancy rates were analyzed within the groups, it was found that there was no significant statistical difference.