İntrauterin inseminasyon sikluslarında luteal faz desteği için subkutan ve vajinal progesteronun etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of subcutaneous progesterone and vaginal progesterone for luteal phase support
- Tez No: 785018
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: iui, luteal faz desteği, vajinal progesteron, subkutan progesteron, iui, luteal phase support, vaginal progesterone, subcutaneous progesterone
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Gonadotropinle indüklenen IUI sikluslarında luteal faz desteği için subkutan ve vajinal progesteronun etkinliğini karşılaştırarak gebelik oranlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesinde Nisan 2022 ve Haziran 2022 tarihleri arasında prospektif randomize kontrollü olarak yürütüldü. Açıklanamayan infertilite, anovulasyon ve hafif erkek faktör nedeniyle IUI uygulanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Toplamda 146 hasta iki gruba randomize edildi. Hastalara inseminasyon sonrası ilk günden itibaren 1. gruba intravajinal progesteron (LUTINUS® 100 mg vajinal tablet, Ferring GmbH Wittland/Kiel/Almanya) günde 1 kez, 2. gruba subkutan progesteron (PROLUTEX® 25 mg Enjeksiyonluk Çözelti, IBSA Group, Lugano, Switzerland) günde 1 kez verildi. İşlem sonrası 15. gün kanda gebelik testi yapılarak gebelik oranları kaydedildi. Çalışma sonucunda hastaların betahCG pozitifliği, biyokimyasal gebelik, klinik gebelik, devam eden gebelik oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Toplamda 137 hastaya IUI uygulanmıştır. Çalışma sonucunda gruplar arasında demografik veriler, sperm parametreleri ve siklus karakteristikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmemiştir. Hastaların gebelik sonuçları incelendiğinde klinik gebelik ve devam eden gebelik oranları vajinal progesteron ile luteal faz desteği uygulanan grupta subkutan progesterona göre daha yüksek izlenmiştir [RR 2.63; 95% CI, 1.26–5.49; p=0.011 ve RR 2.87; 95% CI, 1.21–6.79; p=0.019]. Biyokimyasal gebelik ve missed abort oranları açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir [RR 0.63; 95% CI, 0.18–2.16; p=0.690 ve RR 1.91; 95% CI, 0.36–10.1; p=0.718]. Sonuç: Gonadotropinlerle indüklenen IUI sikluslarında luteal faz desteği için vajinal progesteron subkutan progesterona göre anlamlı derecede daha yüksek klinik gebelik ve devam eden gebelik oranı sağlamaktadır
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to examine pregnancy rates by comparing the efficacy of subcutaneous and vaginal progesterone for luteal phase support in gonadotropin-induced IUI (intrauterine insemination) cycles. Methods: The study was conducted in Bezmialem Vakıf University Hospital between April 2022 and June 2022 as a prospective randomized controlled study. Patients who underwent IUI due to unexplained infertility, anovulation and mild male factor were included in the study. In total, 146 patients were randomized into two groups. From the first day after insemination, patients received intravaginal progesterone (LUTINUS® 100 mg vaginal tablet, Ferring GmbH Wittland/Kiel/Germany) once a day in group 1, subcutaneous progesterone in group 2 (PROLUTEX® 25 mg Injectable Solution, IBSA Group, Lugano, Switzerland) from the first day after insemination was given once a day. Pregnancy rates were recorded by performing a blood pregnancy test on the 15th day after the procedure. At the end of the study, betahCG positivity, biochemical pregnancy, clinical pregnancy and ongoing pregnancy rates of the patients were compared. Results: A total of 137 patients underwent IUI. As a result of the study, no statistically significant difference was observed between the groups in terms of demographic data, sperm parameters and cycle characteristics. When the pregnancy outcomes of the patients were examined, the rates of clinical pregnancy and ongoing pregnancy were higher in the group that received luteal phase support with vaginal progesterone compared to subcutaneous progesterone [RR 2.63; 95% CI, 1.26–5.49; p=0.011 and RR 2.87; 95% CI, 1.21–6.79; p=0.019]. There was no significant difference between the groups in terms of biochemical pregnancy and missed abortion rates [RR 0.63; 95% CI, 0.18–2.16; p=0.690 and RR 1.91; 95% CI, 0.36–10.1; p=0.718] Conclusion: Vaginal progesterone for luteal phase support in gonadotropin-induced IUI cycles provides a significantly higher clinical pregnancy and ongoing pregnancy rate than subcutaneous progesterone.