Doğu Anadolu Bölgesinde güvenilir yağışın belirlenmesi
Determination of dependable rainfall in east anatolia region
- Tez No: 45764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. ALİ TOKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Doğu Anadolu Bölgesi, güvenilir yağış, GÜVENYAG, %10 ihtimal aralığı
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DO?U ANADOLU BÖLGESİNDE GÜVENİLİR YA?IŞIN BELİRLENMESİ Türker TÜRKER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. M. AliTOKGÖZ 1995, Sayfa: 133 Jüri: Doç.Dr. M. Ali TOKGÖZ Doç. Dr. Süleyman KODAL Doç.Dr. Taner ALAGÖZ Bu çalışmada Doğu Anadolu bölgesinde Ağrı, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Erzurum, İğdır, Kars, Malatya, Muş ve Tunceli illeri ile bu illere bağlı 1 06 meteoroloji istasyonundan elde edilen verilere göre, güvenilir yağış değerlerinin elde edilmesine çalışılmıştır. Araştırmada bilgisayar yardımıyla onar günlük yağış verileri Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim dalında geliştirilen“GÜVENYAG ”isimli program yardımıyla değerlendirmeye alınmış ve her istasyona ait onar günlük % 1 0 olasılık aralığı ile güvenilir yağış değerleri hesap edilmiştir. Güvenilir yağış değerlerine ek olarak tarımsal faaliyetlerin planlanmasında kullanılmak üzere uzun yıllara ilişkin aylık dolulu, donlu, karla örtülü ve yağışlı günler ortalamaları kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master' s Thesis DETERMINATION OF DEPENDABLE RAINFALL IN EAST ANATOLIA REGION TürkerTÜRKER Ankara University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M.Ali TOKGÖZ 1995. Page: 133 Jury: Assoc.Prof. Dr. M.Ali TOKGÖZ Assoc. Prof. Dr. Süleyman KODAL Assoc.Prof. Dr. Taner ALAGÖZ In this study, it was tried to determine dependable values related to Ağrı, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Erzurum, İğdır, Kars, Malatya, Muş and Tunceli in East anatolia region and 106 meteorological stations connected to these cities. Also in this study, by means of a computer 1 0-days rainfall data were evaluted with the help of a programme named“GÜVENYA?”developed by the department of Farm Structures and Irrigation, Faculty of Agriculture, The University of Ankara and 10-day dependable rainfall values with % 10 probability interval related to each station were computed. In addition to dependable rain fall values, monthly means of snow-cover, frost, rainy, haily days in a month, all of which are used in the planning of agricultural activities were presented in tabular form for users. KEY WORD: East Anatolia Region, dependable rainfall, GÜVENYA?, % 1 0-probability interval.