Farklı katkı maddeleri ilavesiyle peletlenen fındık zurufu ve boş fındıkların alternatif kaba yem kaynağı olarak kullanılabilirliği
Usability of hazelnut husks and empty hazelnuts pelleted with different additives as alternative forage source
  1. Tez No: 457883
  2. Yazar: UĞUR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İn vitro gerçek sindirilebilirlik, fındık zurufu, boş fındık, fındık koruğu, pelet, sepiyolit, melas, In vitro true digestibility, Hazelnut husk, Empty hazelnut, pellet, sepiolite, molasses
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, boş fındık (BF: fındık koruğu) ve fındık zurufu (FZ) materyallerine; melas, üre+melas, mısır ve sepiyolit ilavesiyle hazırlanan peletlerin besin madde içerikleri ve in vitro gerçek besin madde sindirilebilirliklerini (IVGS) belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede 2 x 4 (3) düzeninde faktöriyel deneme desenine göre, 2 farklı sepiyolit uygulaması (sepiyolit var – yok) ve 4 farklı muamele üzere; her bir hasat atığı için 8 muamele olmak üzere toplamda 16 muamele grubu oluşturulmuştur. Yemlerin IVGS'ni belirlemede Ankom Daisy inkubatör D220 cihazı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Bu çalışmada, FZ'nin ham protein (HP) içeriğinin %8.79-16.89 KM arasında, BF'nin ise %6.96-16.93 KM arasında değiştiği belirlenmiştir. Sepiyolit ilavesinin FZ HP içerikleri üzerine etkisi görülmemiştir. Bununla beraber, FZ'nin en yüksek IVGS değerlerine sahip olduğu, ancak sepiyolit ilavesinin IVGS değerini düşürdüğü belirlenirken; BF'de ise sepiyolit ilavesinin IVGS'ni artırdığı belirlenmiştir. Buna göre FZ için sepiyolit ilavesine gerek olmadığı ancak, BF için sepiyolit ilavesinin sindirilebilirliği ve HP içeriğini olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Kaba yem kalitesi bakımından yapılan değerlendirmeye göre FZ ve BF arasında farklılık görülmemiş, bütün yemler en düşük kalite sınıfı içerisinde yer almıştır. Ancak FZ ve BF'ne farklı muamelelerin peletlerin HP içerikleri üzerine önemli etkisi olduğu görülmüş, üre ve melas ilavesinin HP içeriklerini önemli düzeyde artırdığı görülmüştür. Çalışmada IVGS bakımından hem FZ hem de BF'de en yüksek değerleri mısır ilaveli gruplar göstermiştir. Sonuç olarak, fındık hasat atıklarının peletlenmesinde sepiyolit ve mısır ilavesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned with the aim of determining nutrient contents and in vitro true digestibilities (IVTD) of empty hazelnuts (EH) and hazelnut husks (HH) pelletted with molasses, urea+molasses, corn and sepiolite. In the study, there were total 16 treatment groups (4 sepiolite added groups and 4 non- sepiolite groups for each EH and HH). Daisy incubatorD220 was used to determine the IVTDs of the feeds. The SPSS pocket programme was used for for statistical evaluation of data obtained in present study. The crude protein (CP) contents of HH and EH were 8.79-16.89 % and 6.96-16.93%, respectively.Sepiolite addition did no affect the CP content of HH. The HH had highest IVTD value. The sepiolite addition decreased the IVTD value of HH and increased that of EE. This indicates that there is no need of sepiolite addition for HH, but sepiolite addition affects the digestibility and CP content of EE positively. With respect to forage quality there is no difference between EH and HH. All of the feeds were included in the lowest quality class. But, urea and molasses addition were found to significantly affect the CP contents of EH and HH. The highest IVTD values were found for corn added EH and HH groups. It was concluded that special attention should be given to the sepiolite and corn addition in pelleting process of hazelnut harvest wastes.