Mide kanseri hastalarında neadjuvan tedaviye yanıtı öngörmede serum adipokinlerinin rolü
The role of serum adipokines in prediction of response to neadjuvant treatment in gastric cancer patients
  1. Tez No: 927683
  2. Yazar: MAHMUT EMİN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERT MAHSUNİ SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: gastrik kanser, neadjuvan kemoterapi, adipokin, gastric cancer, neoadjuvant chemotherapy, adipokin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Mide kanseri toplumda yaygın görülen kanserlerden biridir. Tedavisinde yaşanan birçok gelişmeye rağmen kansere bağlı gelişen ölümlerin yaygın sebeplerden birini oluşturmaktadır. Bu durumun sebeplerinden biri hastaya ileri evrede tanı konulmasıdır. Rezeke edilebilir hastalık için, neoadjuvan kemoterapi (NCT), adjuvan kemoterapinin uygulanıp uygulanmadığına bakılmaksızın, ilk cerrahiye göre net sağkalım yararları göstermiştir. Bu çalısmanın amacı lokal ileri mide kanseri hastalarında ameliyat öncesi uygulanacak olan neoadjuvan tedavinin etkinliğini öngörmede serumda serbest halde bulunan ve birçok kanserle ilişkili olan adipokin düzeylerinin rolünün belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Temmuz 2023 – Temmuz 2024 tarihleri arasında SBÜ İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniğinde yürütülmüştür. 01.07.2023-01.07.2024 tarihleri arasında hastanemize başvurmuş ve evre II-III mide kanseri tanısı almış 58 hasta çalışmaya alındı. Tümör konsey kararı ile neoadjuvan tedavi kararı verilmiş hastalardan, tedavi öncesi kan örneği alınmış ve serum adipokinleri (adiponektin, leptin, resistin ve adipsin) çalışılmıştır. Hastaların demografik özellikleri ve klinik verileri kaydedilmiştir. Neoadjuvan tedavi öncesinde ve sonrasında IV kontrastlı batın BT ile klinik evreleme yapılmış olan hastalarda neoadjuvana yanıt derecesine göre 4 alt gruba ayrılmış olup : tam ve iyi yanıtlı gruplar bir grup, kötü yanıtlı veya hiç yanıtı olmayan hastalar ise ikinci bir grup olacak şekilde ayrı bir gruplandırma yapılmıştır.Hastaların hem ameliyat sonrası patoloji raporları(Ryan tümör regresyon derecelendirme) hemde neoadjuvan tedavi sonrası kontrol(bilgisayarlı tomografi) görüntülemeleri incelenmiş, neoadjuvan tedaviye yanıt değerlendirmesi yapılmıştır. Bu yanıtlar serum adipokinleriyle karşılaştırılmıştır. Bunun sonucunda serum adipokinlerinin neoadjuvana klinik yanıtı öngörmede prediktif bir değer olup olmadığı araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya tüm katılanların ortalama yaşı 61.40± 7.67 yıl olup erkek/kadın oranı yaklaşık 3.14 idi. Sigara içme durumları değerlendirildiğinde hem ikili hem de dörtlü gruplandırmada gruplar arasında anlamlı farklılık gözlenirken, sigara içme durumu ile tedaviye yanıt oranlarında negatif yönlü ve zayıf düzeyde bir korelasyon saptandı. Yapılan dörtlü grup analizlerinde gruplar arasında WBC, nötrofil, lenfosit, glukoz, adiponektin parametrelerinde anlamlı farklılık izlnmemiş olup alt gruplar arasında istatiskel fark izlendi. Alt gruplar arasında preoperatif Adiponektin oranları üzerinden tedaviye yanıt verme karşılaştırıldığında (ortalama±SS) grup 1: 20039412.52±60 olup grup 2 de 25200431.79±60 olup, gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu(p: 0,002). Sonuç: Çalışmamızda lokal ileri mide kanserli hastalarda neoadjuvan tedaviye yanıtı öngörmede serum adipokinlerinin prediktif bir değerinin olduğu saptanmıştır
Özet (Çeviri)
Aim: Gastric cancer is one of the most common cancers in the society. Despite many advances in its treatment, it is one of the most common causes of cancer-related deaths. One of the reasons for this situation is that the patient is diagnosed at an advanced stage. For resectable disease, neoadjuvant chemotherapy (NCT) has shown clear survival benefits over initial surgery, regardless of whether adjuvant chemotherapy is administered or not. The aim of this study was to determine the role of serum free adipokine levels, which are associated with many cancers, in predicting the efficacy of neoadjuvant therapy to be administered before surgery in patients with locally advanced gastric cancer. Materials and Methods: This study was conducted between July 2023 and July 2024 at the General Surgery Clinic of SBU Istanbul Training and Research Hospital. 58 patients who were admitted to our hospital between July 1, 2023 and July 1, 2024 and diagnosed with stage II-III gastric cancer were included in the study. Blood samples were taken from patients who were given neoadjuvant treatment by tumor council decision and serum adipokines (adiponectin, leptin, resistin and adipsin) were studied before treatment. Demographic characteristics and clinical data of the patients were recorded. Patients who underwent clinical staging with IV contrast-enhanced abdominal CT before and after neoadjuvant therapy were divided into 4 subgroups according to their response to neoadjuvant therapy: complete and good response groups were grouped in one group, and patients with poor or no response were grouped in a second group. Both postoperative pathology reports (Ryan tumor regression grading) and follow-up (computed tomography) imaging after neoadjuvant therapy were examined, and response to neoadjuvant therapy was assessed. These responses were compared with serum adipokines. As a result, it was investigated whether serum adipokines had a predictive value in predicting clinical response to neoadjuvant therapy. Results: The mean age of all participants in the study was 61.40±7.67 years and the male/female ratio was approximately 3.14. When smoking status was evaluated, significant differences were observed between the groups in both binary and quadruple groupings, and a negative and weak correlation was found between smoking status and treatment response rates. In the quadruple group analyses, no significant differences were observed between the groups in WBC, neutrophil, lymphocyte, glucose, adiponectin parameters, and statistical differences were observed between the subgroups. When preoperative adiponectin rates were compared between the subgroups, the response to treatment was (mean±SD) 20039412.52±60 in group 1 and 25200431.79±60 in group 2, and a statistically significant difference was found between the groups (p :0.002) Conclusion: In our study, it was determined that serum adipokines have a predictive value in predicting the response to neoadjuvant treatment in patients with locally advanced gastric cancer.