Üniversite öğrencilerinin sağlıklı yeme indekslerinin belirlenmesi
Determination of university students' healthy eating index
  1. Tez No: 458155
  2. Yazar: ANIL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜVEDDET EMEL TÜFEKÇİ ALPHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı Yeme İndeksi, Üniversite öğrencileri, Silopi, The healthy eating index, University students, Silopi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma,Şırnak ili Silopi ilçesinde Şırnak Üniversitesi Silopi Meslek Yüksekokulu'nda eğitim gören yaşları 18-30 arasındaki gönüllü öğrenciler arasından rastgele örneklem yöntemiyle seçilen 148 öğrenci üzerinde yüzyüze anket yöntemiyle yapılmıştır. Çalışmada,öğrencilerin günlük önerilen besin öğeleri tüketim miktarları doğrultusunda,Sağlıklı Yeme İndeksi (HEI-05) kullanılarak besin öğesi tüketim durumları ve besin çeşitliliğin saptanması amaçlanmıştır.Araştırmada öğrencilerin bir günlük besin tüketimleri“24 saatlik Besin Tüketimi Anketi”kullanılarak elde edilmiş ayrıca antropometrikölçümlerde alınmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin % 58,8'i erkek(87 öğrenci),% 41,2'si (61 öğrenci) kadındır.Yaş ortalaması erkek öğrencilerin 22,80±3,13 ,kadın öğrencilerin ise 21,20±1,64'tür. Öğrencilerin Beden Kütle İndeksleri (BKİ)'lerinin % 73,6'sının normal, % 12,8'inin hafif şişman, %1,4'ünün şişman, %12,2'sinin ise zayıf BKİ sınıflandırmasında olduğu görülmüştür. Öğrencilerin Sağlıklı Yeme İndeksi puan ortalamaları erkeklerde 63,56 ± 11,53, kadınlarda ise 65,74 ± 11,46 olarak bulunmuştur.Öğrencilerin cinsiyetleri ile günlük aldıkları enerji,kolesterol puanları ve sodyum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Bu araştırmaya katılan bireylerin SYİ değerleri, beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.Beslenme alışkanlıkları ile ilgili davranış kazandırma yöntemleri hususunda yeni stratejiler geliştirilmeli,başta üniversite öğrencilerine olmak üzere toplumun her kesimine sürekli ve konusunda uzman kişilerce beslenme eğitimi verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted through face to face survey method on 148 students selected among 18-30 aged volunteer students who have studied at Silopi Vocational College of Sırnak University by random sample method in Silopi District of Şırnak Province. In the study, in accordance with the amount nutrients recommended daily consumption by using the Healthy Eating Index (HEI-05), students' nutrient consumption situation and determining the variety of foods were aimed. In the study, students' daily nutrient consumptions were obtained by using“24 hours Food Consumption Questionnaire”; besides, the anthropometric measurements were taken. 58,8% (87 students) of the students participating in the questionnaire were male, and 41.2% (61 students) of them were female. The average age of male students is 22.80=3,13, while the average age of female students is 21,20 = 1,64. 73,6 % of the students are normal weight, 12,8 % of them are overweight, 1,4 % of them are obese and 12,2 % of them are underweight. The Healthy Eating Index point average of the students for male is 63,56 = 11,53, while for female it is calculated as 65,74 =11,45. The vital differences between the gender of the students, and daily received energy, cholesterol scores and sodium scores, were statistically found. HEI values of the individuals participating in this research shows that dietary habits should be developed. In respect of behavior correction about dietary habits, new strategies should be developed and a sustained nutrition education should be given particularly university students to all segment of society by specialists in their field.