Aydın bölgesindeki bal arılarında (apis mellifera ) bulunan varroa destructor'un (akar: varroidae) genetik karakterizasyonu
Genetic characterization of varroa destructor (family: varroidae) prevalent in honeybees (apis mellifera) in the province of Aydin in Turkey
- Tez No: 458175
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SELÇUK ALDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Varroa destructor, Genetik karakterizasyon, Aydın, Varroa destructor, genetic characterization, Aydın
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada; Aydın bölgesinde bal arılarında (Apis mellifera) görülen Varroa destructor'un mitokondriyal Cox1 geninin haplotiplerinin belirlenmesi amacıyla farklı iki teknik modifiye edilerek uygulanmıştır. Haplotip belirlenmesi amacıyla farklı sekansa sahip iki primer (ADA 01) Forward 5′-TACAAAGAGGGAAGAAGCAGCC-3′ ve Reverse 5′-GCCCCTATTCTTAATACATAGTGAAAATG-3′ ve (ADA 02) [5′GG(A/G)GG(A/T)GA(C/T)CC(A/T)ATT(C/T)T(A/T)TATCAAC3′] COXF ve [5′GG(A/T)GACCTGT(A/TA(A/T)AATAGCAAATAC3′] COXRa seçilmiştir. (ADA 01) Forward 5′-TACAAAGAGGGAAGAAGCAGCC-3′ ve Reverse 5′-GCCCCTATTCTTAATACATAGTGAAAATG-3′ sekansa sahip primerle 376 bp büyüklüğünde DNA amplifiye edilmiştir. Amplifiye ürüne SacI restriksiyon enzimi uygulanmış ancak bu restriksiyon enzimi DNA'yı kesmediği görülmüştür. (ADA 02) [5'GG(A/G)GG(A/T)GA(C/T)CC(A/T)ATT(C/T)T(A/T)TATCAAC3'] COXF ve [5'GG(A/T)GACCTGT(A/TA(A/T)AATAGCAAATAC3'] COXRa sekansa sahip primerle 570 bp büyüklüğünde amplifiye DNA elde edilmiştir. Elde edilen amplifiye DNA'ya XhoI restriksiyon enzimi ve SacI restriksiyon enzimleri uygulanmıştır. Ancak SacI restriksiyon enzimi DNA'yı kesmediği, XhoI restriksiyon enziminin ise elde edilen genomik DNA amplifikasyonunda 270 ve 300 bp büyüklüğünde iki band oluşturduğu saptanmıştır. Sonuçlar karşılaştırıldığında; Elde edilen bandların V. destructor Kore haplotipi için spesifik olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Varroa destructor'un haplotipinin belirlenmesine yönelik yapılan bu araştırmada, İncelenen 200 örneğin tamamının V. destructor Kore haplotipi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to identify the haplotypes of the Varroa destructor mite which infects honeybees in the province of Aydın in Turkey, using two different modified techniques for the mitochondrial Cox1 gene of the mite. In order to confirm the haplotype, two primers differing in their sequence i.e. (ADA 01) as forward primer 5′-TACAAAGAGGGAAGAAGCAGCC-3′ and reverse primer 5′-GCCCCTATTCTTAATACATAGTGAAAATG-3′ and (ADA 02) with COXF primer [5′GG(A/G)GG(A/T)GA(C/T)CC(A/T)ATT(C/T)T(A/T)TATCAAC3′] and COXRa primer [5′GG(A/T)GACCTGT(A/TA(A/T)AATAGCAAATAC3′], were selected. Amplified DNA 376 bp in size was acquired using (ADA 01) forward primer 5′-TACAAAGAGGGAAGAAGCAGCC-3′ and reverse primer 5′-GCCCCTATTCTTAATACATAGTGAAAATG-3′. SacI restriction enzyme was applied to the amplified products; however, this restriction enzyme did not cut the DNA. Amplified DNA, 570 bp in size was obtained using (ADA 02) COXF primer [5'GG(A/G)GG(A/T)GA(C/T)CC(A/T)ATT(C/T)T(A/T)TATCAAC3'] COXRa and [5'GG(A/T)GACCTGT(A/TA(A/T)AATAGCAAATAC3']. XhoI and SacI restriction enzymes were used for the amplified products. Although, the SacI restriction enzyme did not cut the DNA, the XhoI restriction enzyme cut the amplified DNA into two fragments (bands), with the sizes of 270 and 300 bp two bands 270 and 300 bp. While comparing the results, these bands were found specific for Korean haplotype of V. destructor. In conclusion, all of the 200 samples of V. destructor examined in this study were identified to be the Korean haplotype.