Diferansiye tiroit kanserlerinde radyoaktif iyot tedavisi (RAİ) öncesi yapılan evreleme tetkiklerinin klinik önemi; I-131 postablasyon görüntüleri ile karşılaştırmalı bir çalışma
The clinical significance of imaging procedures performed before radioiodine therapy for staging of the differentiated thyroid carcinoma; A comparative study with I-131 post ablation images
- Tez No: 458245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZHAN ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: radyoaktif iyot tedavisi, metastaz, tiroit kanseri, tiroit sintigrafisi, kemik sintigrafisi, toraks BT, radioactive iodine treatment, metastases, thyroid cancer, thyroid scintigraphy, bone scintigraphy, thorax CT
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Diferansiye tiroit kanseri nedeniyle tiroidektomi yapılmış hastalarda RAİ tedavisi öncesi rezidü/metastatik hastalık varlığını araştırmak amacıyla yapılan tiroit sintigrafisi, kemik sintigrafisi ve toraks BT tetkikleri ile postablasyon I-131 sintigrafisi görüntülerini karşılaştırarak tedavi öncesi uygulanan evreleme tetkiklerin klinik faydasının araştırılmasıdır. Yöntem: Temmuz 2007-Aralık 2015 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde RAİ tedavisi almış hastaların evreleme amaçlı yapılmış tiroit sintigrafisi, kemik sintigrafisi ve toraks BT tetkikleri ile postablasyon sintigrafik görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Toplam 655 hasta çalışmaya dâhil edildi. Tüm hastalara patoloji sonucu, tiroit sintigrafisi, kemik sintigrafisi, toraks BT ve postablasyon sintigrafik bulgularına göre ATA 2015 kılavuzu risk sınıflaması, AJCC TNM evrelemesi ve hastalık evrelemesi yapıldı. Bulgular: Tc-99m perteknetat ile tiroit sintigrafisinin rezidü göstermedeki duyarlılığı %67,7, özgüllüğü %95; lenf nodu göstermedeki duyarlılığı %40,3, özgüllüğü %100 olarak bulundu. Kemik sintigrafisinin kemik metastazı yakalamadaki duyarlılığı %15,4, özgüllüğü %98,6 olarak bulundu. Toraks BT'nin akciğer metastazı göstermedeki duyarlılığı %50, özgüllüğü %99,3, nonspesifik olarak tanımlanan bulgular da metastaz olarak kabul edildiğinde; duyarlılığı %91,6, özgüllüğü %70,2 olarak hesaplandı. Tiroit sintigrafisi ile postablasyon görüntüleri karşılaştırıldığında rezidü saptamada tetkikler arasında çok zayıf korelasyon, lenf nodu metastazı saptamada orta derecede korelasyon bulunmuştur. Kemik sintigrafisinde ile postablasyon görüntüleri karşılaştırıldığında kemik metastazı saptamada tetkikler arasında çok zayıf korelasyon bulunmuştur. Toraks BT görüntülerine göre akciğer metastazı varlığı ve şüphesi ile postablasyon görüntülerde izlenen akciğer metastazı arasında ise zayıf korelasyon mevcuttu. Sonuç: RAİ tedavisi öncesi evreleme amaçlı yapılan tiroit sintigrafisi, kemik sintigrafisi ve toraks BT tetkiklerinin postablasyon görüntüleri ile iyi korele olmadığı ve rezidü/metastaz saptamada duyarlılıklarının daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the thyroid scintigraphy, the bone scintigraphy and the thorax CT performed before radioiodine therapy for staging of differentiated thyroid carcinoma with post-ablation I-131 scintigraphy to analyze their clinical utility. Methods: The thyroid scintigraphy, the bone scintigraphy and the thorax CT scans of the patients who were treated between July 2007 and December 2015 with radioiodine at Dokuz Eylül University School of Medicine were retrospectively analyzed and compared with post ablative scintigraphic images. A total of 655 patients were included in the study. ATA 2015 guideline risk classification, AJCC TNM staging and disease staging were calculated for all patients with respect to the pathological findings, thyroid scintigraphy, bone scintigraphy, thorax CT and post ablation scintigraphic findings separately. Results: The sensitivity and the specificity of the Tc-99m pertechnetate thyroid scintigraphy was 67.7% and 95% for residual tissue, 40.3% and 100% for metastatic lymph nodes with respect to the post ablation images. The sensitivity and the specificity of the bone scintigraphy was 15.4% and 98.6% for bone metastasis. The sensitivity and the specificity of the thorax CT for lung metastasis was 50% and 99.3% but changed to be 91.6% and 70.2% when nonspecific findings were also accepted as metastases. There was a very weak correlation between the Tc-99m thyroid scintigraphy and post ablation imaging for detecting the residual tissue. But the correlation was found to be moderate for detecting lymph node metastasis. The correlation was also very weak for detecting bone metastases between the bone scintigraphy and the post ablation images. A weak correlation was observed for lung metastasis between the thorax CT and the post ablation images. Conclusion: There was not a strong correlation of the thyroid scintigraphy, the bone scintigraphy and the thorax CT performed for staging with post ablation images for diagnosis of residual tissue/metastases. The sensitivity of these procedures was also low when compared with post ablation images.