Akut skafoid kırıklarının perkütan veya açık fiksasyon yöntemleriyle tedavisinin erken dönem sonuçları
Short term results of acute scaphoid fracture treatment with percutaneous or open fixation methods
  1. Tez No: 458246
  2. Yazar: MEHMET KABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZGE HAKAN GÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Skafoid, perkütan fiksasyon, açık fiksasyon, Scaphoid, percutaneous fixation, open fixation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Skafoid yerleşimi, kanlanması, morfolojisi ve bağ yapıları açısından sıra dışı bir kemiktir. Deplase olmamış veya minimal deplase olmuş akut skafoid kırıklarında müdahale seçimine yönelik cerrahlar arası fikir birliği bulunmamaktadır. Geleneksel alçı tedavisi yıllardır bu tür kırıklara uygulanabilmektedir. Kanüle başsız kompresyon vidalarının doğuşuyla, erken dönem açık fiksasyona ek olarak, son yıllarda perkütan fiksasyon yöntemi de yaygın olarak kullanılmaktadır. Perkütan fiksasyon yumuşak dokulara, bağ yapılarına, kanlanmaya daha az zarar verebilecek minimal invaziv bir yöntem olarak düşünülmektedir. Bu yöntemlerin avantajları ve dezavantajları üzerine klinik, radyolojik ve in – vitro çalışmalar mevcuttur. Ancak hali hazırda akut deplase olmayan veya minimal deplase olan skafoid kırıklarında, perkütan fiksasyon ve açık fiksasyonun sonuçlarını birebir karşılaştıran herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Biz bu çalışmada her iki yöntemin erken dönem el bileği fonksiyonları üzerine etkisini ortaya çıkarmayı amaçladık. Akut deplase olmamış skafoid kırığı olan, 20 adet açık fiksasyon, 15 adet perkütan fiksasyon uygulanmış toplamda 35 hasta; 29 tanesi kliniğimizden 6 tanesi dış merkezden olmak üzere çalışmaya dahil edildi. Hastaların altıncı ve 10. ay arası el bileği hareket açıklıkları, ağrı durumları, işe dönüş süreleri retrospektif olarak hasta kayıtlarından tarandı. Veriler uygun yöntemlerle istatistiksel olarak analiz edildi. Hastaların hareket açıklıkları arasında belirgin fark görülmedi ve bulgular istatistiksel olarak anlamsız olarak karşımıza çıktı. Hastaların hiçbirinde günlük aktiviteyi kısıtlayacak bir ağrı durumuna rastlanmadı. Altısı açık gruptan, bir tanesi perkütan gruptan olmak üzere, toplam yedi hastada sadece ağır aktivitelerle ortaya çıkan ağrı şikayeti saptandı. Hastaların tümünün işe dönmüş olduğu öğrenildi. İleri dönem çalışmalarda, bu iki yöntemin standardize edilmiş el bileği hareket açıklığı ve kıyaslama yapılabilecek fonksiyonel verilerle karşılaştırılması gerekmektedir. İleri radyolojik tetkiklerle olası komplikasyonlar ve iyileşme gecikmesinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Nitekim bizim çalışmamızda bu iki yöntemin sonuçları açısından erken dönemde belirgin bir fark saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Scaphoid is an extraordinary bone due to its placement, blood supply, morphology and ligament structure. There is no consensus among surgeons to select intervention in acute scaphoid fractures that have not been displaced. Conventional cast treatment has been applied to these types of fractures for years. As soon as invention of the cannulated headless compression screw; in addition to early open fixation, percutaneous fixation method has been widely used in recent years. Percutaneous fixation is considered to be a minimally invasive procedure that may be less harmful to soft tissues, ligaments, and blood supply. Clinical, radiological and in vitro studies are available for the advantages and disadvantages of these methods. However, there are no current studies comparing the results of percutaneous and open fixation in scaphoid fractures that are not displaced or minimally displaced. In this study, we aimed to reveal the effect of both methods on early wrist functions. A total of 35 patients included in the study with acute non - displaced scaphoid fractures, 20 with open fixation, 15 with percutaneous fixation, 29 of them were from our hospital and seven of them were from other centres. Patients' wrist range of motion, pain status, return time to work were retrospectively harvested from patient records between sixth and tenth months after operation. The data were statistically analyzed using appropriate methods. There was no significant difference between the patients' range of motion and the results were not statistically significant. None of the patients had any pain, that prevents them from daily activity. At seven patients, pain appeared with only heavy activities, six of them in open group and one of them in percutaneous group. We found out that all of the patients had returned to work. In future studies, it is necessary to analyze the standardized wrist motion arc results of these two methods and the comparable functional data. Advanced radiological examination should assess the possible complications and delay of recovery. As a matter of fact, there was no significant difference in early results of these two methods in our study.