Tıpta uzmanlık öğrencilerinde iş- aile yaşam dengesinin anksiyete ve depresyon üzerine etkisi
The effect of work- family life balance over anxiety and depression in medical residents
  1. Tez No: 458252
  2. Yazar: ÖZGE BERFU GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VİLDAN MEVSİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tıpta uzmanlık öğrencileri, iş-aile çatışması, anksiyete, depresyon, Medical residents, work-family conflict, anxiety, depression
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tıpta uzmanlık öğrencilerinde, iş-aile-yaşam dengesinin anksiyete ve depresyon üzerine etkisini araştırmaktır. Yöntem: Araştırmamız kesitsel analitik çalışma deseninde, Dokuz Eylül Üniversitesi tıpta uzmanlık öğrencileri arasından basit rastgele örneklem yöntemiyle seçilen 215 katılımcıyla, 01.09.2014- 31.10.2014 tarihleri arasında, yüz yüze anket uygulama şeklinde gerçekleştirilmiştir. Anketimiz; hastane anksiyete depresyon ölçeği, iş-aile çatışması ölçeği, demografik bilgiler ve iş ve aile ile ilgili bazı özellikleri sorgulayan soruları içermektedir. Veriler SPSS 15.0 programıyla değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı analizler, ki-kare, korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Verileri değerlendirilen 209 katılımcının %49,8 kadın, %50,2 erkek olup, yaş ortalamaları 28,28 ± 3,09'du. İş koşulları ölçek puanı ortalaması 22,15±4,88 idi. Katılımcıların %23,4'unda anksiyete, %30,6'ünde depresyon mevcuttu. Katılımcıların %51,2'sinde iş-aile çatışması (İAÇ), %9,1'unda ise aile-iş çatışması (AİÇ) vardı. İAÇ olan katılımcıların %57'inde depresyon %43,9'unda anksiyete mevcuttu. AİÇ olan katılımcıların ise %10,5'sinde depresyon, %5,3'inde anksiyete mevcuttu. İş-aile çatışması olanlarda anksiyete ve depresyon görülme oranı, iş-aile yaşamı dengeli olanlara göre daha yüksek olduğu, aile-iş çatışması yaşayan katılımcılarda da anksiyete ve depresyon düzeyi iş-aile yaşamı dengeli olanlara göre hafif artmış olarak görülmekledir. İş aile çatışması, aile iş çatışmasına göre daha fazla oranda anksiyete ve depresyona etkendir. Sonuç: Asistanlarda iş koşulları, aile yaşamında çatışmaya daha fazla neden olmakta olup, aile yaşamı iş üzerinde daha düşük oranda çatışma yaratmaktadır. İş aile çatışması uzmanlık eğitimi alan asistanlarda anksiyete ve depresyon görülmesini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: The aim of this research was to evaluate the effect of work-family conflict on anxiety and depression in medical residents. Method: This was a cross sectional study carried among medical residents working at Dokuz Eylul University, during September to December 2014. By using simple randomized sampling, 215 residents were chosen to participate and fill a questionnaire entailing data about sociodemographic characteristics, hospital anxiety depression scale, work-family conflict scale. As statistical analysis descriptive analysis, Chi-square test, correlation analysis were applied. Results: Participants of the study were 209 residents, %49,8 were female and % 50,2 male. Average age of participants was 28,28± 3,09. Average working conditions score was 22,15± 4,88. %23,4 of the participants had anxiety and %30,6 had depression. %51,2 had work-family conflict and % 9,1 had family-work conflict. %57 of the participants who had work-family conflict, had depression and %43,9 of the patients with work-family conflict had anxiety. %10,5 of the participants with family-work conflict had depression and %5,3 had anxiety. The rate of anxiety and depression was higher in participants who had work-family conflict. Participants with family-work conflict also had a slightly increased anxiety and depression rate. Work family conflict has a greater influence on anxiety and depression compared to family-work conflict. Conclusion: Working conditions causes more conflict in residents' family life, where as family life causes less conflict on working life. Work-family conflict increases the rate of anxiety and depression in medical residents.